2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izraeli örökség a megszállt területeken

2010. február 22. 14:10 MTI

Összetűzések törtek ki izraeli katonák és palesztinok között a ciszjordániai Hebronban amiatt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: szeretné, ha Izrael régészeti örökségének részévé nyilvánítanának egy szent helyet a városban. A helyet azonban a muzulmánok is örökségük részének tekintik.

A pátriárkák Hebronban lévő barlangját és Ráhel sírját a vasárnapi kormányülésen nyilvánították nemzeti örökségnek. Az utóbbi Betlehem közelében van. A Biblia szerint Ábrahám pátriárka ebben a barlangban temette el Sára nevű feleségét, de azt is tudni vélik, hogy szintén ott temették el a fiait: Izsákot és Jákobot, valamint az ő feleségeiket is. A hebroni barlangot a zsidók és a muzulmánok is szent helynek tartják.

A felvételt az izraeli listára az ultra ortodox Sasz párt kérte, amely a jobboldali kormánykoalíció tagja. Az izraeli kormánydöntés azonban kiválthatja a palesztinok ellenérzését, akik Ciszjordániát a leendő államuk központjának tekintik. Az izraeli kormány megszavazta azt is, hogy fordítsanak 400 millió sékelt (78 millió euró) a nemzeti örökséghez tartozó mintegy másfél száz helyszín fenntartására.

A bejelentés után több tucat palesztin fiatal kővel dobálta a katonákat egy úttorlasznál, ők pedig könnygáz, hanggránát és gumilövedékek bevetésével válaszoltak. A kormányfői nyilatkozat miatti tiltakozásul a hebroni palesztinok sztrájkot hirdettek, az iskolák és a üzletek zárva maradtak hétfőn. A Palesztin Hatóság határozottan elítélte Netanjahu bejelentését. A Mahmúd Abbász palesztin elnök kíséretében Párizsban tartózkodó Száeb Erekát főtárgyaló azt mondta, Izrael folytatja azt a magatartását, hogy kész tények elé állítja a palesztinokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár