2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Neander-völgyiek fogaira bukkantak Lengyelországban

2010. február 2. 13:45 MTI

Neander-völgyi emberektől származó három fogra találtak lengyel tudósok a Kárpátoktól északra - a szakemberek tegnap számoltak be a nagy értékű leletekről. A fogak révén a fény derülhet arra, hogy a modern ember mennyire hasonlít elődjéhez - bizakodnak a tudósok.

Neander-völgyiek eszközeire már bukkantak Lengyelországban, de ez az első alkalom, hogy a kihalt emberféle testéből származó maradványokat találtak - számolt be Mikolaj Urbanowski, a Szczecini Egyetem régésze, egyben a projekt vezető kutatója.

A fogakat a Stajna-barlangban találták meg. A régészek kőszerszámokra, valamint a jégkorszakban kihalt mamut- és rinocéroszcsontokra is bukkantak, csakúgy mint rénszarvasagancsból készült szakócára és vágásnyomokat viselő medvecsontokra. Utóbbi arra utal, hogy a Neander-völgyiek megették a medvéket - mutatott rá Urbanowski. "A barlangi medvék nagy és veszélyes állatok voltak, vagyis ez alátámasztja azt a véleményt, miszerint a Neander-völgyiek igazán ügyesen vadásztak" - fogalmazott a szakember.

A lengyel tudósok a Naturwissenschaften című német tudományos folyóirat oldalain is közzétették a felfedezéseikről szóló beszámolót. A cikkben a szakemberek kiemelten foglalkoznak az egyik foggal, amellyel kapcsolatban sikerült bizonyítékkal szolgálni arról, hogy egy halála idején 20 éves Neander-völgyitől származik.

A tudósok szerint a hely, ahol rátaláltak a fogakra és az eszközökre, vélhetően egyfajta kezdetleges temetkezési hely volt, ami arra utal: a Neander-völgyiek hittek a túlvilágban. "Az, hogy miként bántak halottaikkal, döntő fontosságú emberi mivoltuk fokának megértésében" - hívta fel a figyelmet Urbanowski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár