2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori romvárost ásnak Koszovóban

2010. január 28. 10:09 MTI

Hároméves projekt keretében feltárják Koszovóban Ulpiana ókori várost, amelynek romjai Gracanica közelében, Pristinától hét kilométerre délkeletre találhatók.

Ulpianát a feltételezések szerint az i.sz. 1. században alapították, ez Szerbia és Koszovó mai területét, valamint Macedónia és Bulgária egyes részeit felölelő Moesia Superior római provincia egyik fontos politikai és kulturális központja volt. A város virágkorát a római korban élte, ám később Ulpianának számtalan barbár támadást kellett elszenvednie.

A települést 479-ben rombolták le, amikor Theodemir keleti gót király fiát, a későbbi Nagy Theodorikot küldte háromezer harcossal a város ellen. A "kegyelemdöfést" egy 518-as földrengés adta, amely elpusztította a várost. A 6. században Justinianus bizánci császár uralkodása alatt újjáépítették a települést, amely akkortól a Iustiana Secunda nevet viselte. A korai kereszténykorban a város püspöki székhely volt. A romváros területén eddig kő-, márvány- és téglaépítmények maradványai kerültek elő, valamint a temető egy része. Némely kőtömbön római feliratok olvashatók.

A Koszovói Régészeti Intézet és a Német Régészeti Intézet együttműködésében most három éven át tartó feltárásokat terveznek, a projekt előkészítéseként a német szakemberek 24 hektáros területen geofizikai mérőműszerek segítségével térképezték fel az egykori város szerkezetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár