2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A középkorban lenézték a sztárborok ősét

2010. január 7. 11:43

Korunk legkedveltebb szőlőfajtái középkori fajtákból erednek. Cambridge-i kutatók szerint több jeles, korábban ismeretlen eredetű fajta származhat a Pinot noir és a Gouais blanc keresztezéséből.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja 12 népszerű szőlőfajtát azonosított be genetikai vizsgálattal. A kutatási eredmény szerint Gouais blanc az Aligoté, az Auxerrois, a Bachet, a Chardonnay, a Franc noir, a Gamay noir, a Melon, a Romorantin és a Sacy típusok „anyja”; a Pinot noir pedig az Aubin vert, a Knipperlé és a Roublot-é.

Christopher Howe professzor szerint „különös, hogy a Gouais blanc a legjobb és világhírű borok egyik őse, mert sokáig alsóbbrendű kategóriának számított, és művelése egy időben Európa szerte tilos volt.”

A Pinot noir és a Gouais blanc is népszerű fajták voltak a középkori Franciaország észak-nyugati részén. Mivel a Pinot noirt termesztő borászatok főleg a szerzetesek és az arisztokrácia tulajdonában voltak, túlnőttek a Gouais-on. A 16-18. század között igyekeztek betiltani a Gouais blanc termesztését, erről 1732-ben Besancon parlamentje jogszabályban rendelkezett. A fajtát rusztikusnak és alsórendűnek tekintették, ezért a metzi parlament is hasonló tiltást vezetett be. A jogszabályi korlátozáson túllépett az idő, viszont a Gouais a 19. század végére jóformán eltűnt, csak néhány pincében, gyűjteményben maradt belőle az egész világon.

John Haeger, a Stanford Egyetem kutatója szerint „a Gouais nagyon alacsony presztízzsel bírt a középkor végén. Csak síkvidékeken termesztették. A tiltás kifejezetten az arisztokraták vagy a szerzetesek szájíze szerint történt. Másfelől a földhasználat váltást az éhínségek elkerülésére erőltették a kenyérgabonák érdekében.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár