2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Bounty szelleme verte fel az öreg hajónapló árát

2009. november 30. 09:51 MTI, The Daily Telegraph

Egy öreg hajónapló, amely a Bounty hadihajó utolsó életben maradt lázadójával a pitcairn-szigeteki búvóhelyen lezajlott találkozást írja le, annyira felkeltette a licitálók érdeklődését, hogy a kikiáltási ár negyvenszereséért vitték el.

A hajónapló - amelyet a 18 éves John Bolton Woodthorp tengerészkadét a Bounty lázadása után 25 évvel a Briton fedélzetén írt - pontosan 40 ezer fontért, azaz 12 millió forintért talált gazdára a Cheffin aukciós ház árverésén.

A Bounty legénysége Fletcher Christian első tiszt vezetésével 1789. április 28-án fellázadt és elfoglalta a hajót. William Bligh kapitányt az óceán közepén némi élelemmel és ivóvízzel csónakba tették. Woodthorp 1814. szeptember 17-i keltezéssel írt bejegyzésében számol be először a Bounty leszármazottairól. "A szigetet F. Christian leszármazottai lakják… kilenc angol férfi, 11 tahiti nő és néhány férfi, akik a szigetre érve felgyújtották a Bountyt. Jól beszélik az angolt, ugyanúgy, mint a tahiti nyelvet. Jelenleg 48-an lakják a szigetet" - olvasható a hajónaplóban.

Az aukciósház szóvivője szerint a napló egy családi gyűjteményből került elő, a megtalálók sem tudták megmondani, hogy a Briton fedélzetén írt útinapló miként került hozzájuk. A napló eredetét tudományos vizsgálatokkal nem támasztották alá, azonban Charles Ashton becsüs meggyőződéssel állítja, hogy a könyv valódi. "Jóllehet a naplót valamikor később könyvbe kötötték a lázadók leszármazottairól készült feljegyzés eredeti, látszik, hogy a papír a tengeren volt" - magyarázta Ashton.

A Pitcairn-szigeten eleinte idilli élet folyt, de az angolok és a bennszülöttek hamar összevesztek. 1793-ban egy csetepatéban életét vesztette a kis közösséget vezető Fletcher Christian, néhány év után pedig már csak négy férfi maradt életben. A szigetet 1808-ban fedezték fel újra, az egyetlen túlélő lázadó 1825-ben kapott kegyelmet. A Pitcairn-szigeten mára megkopott a romantika: alig ötvenen laknak itt, nincs villany és autó, egy telefon működik, s a férfiak egynegyede házi őrizetben ül kiskorúak zaklatásáért.

A Bountyn történt események ihletően hatottak a művészek fantáziájára, a lázadásról számos könyvet írtak és öt filmet forgattak, ezekben olyan színészek játszották a főszerepet, mint Errol Flynn, Clark Gable és Marlon Brando (Christian Fletchert alakították), vagy Charles Laughton, Trevor Howard és Anthony Hopkins (William Bligh kapitány megformálói).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár