2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sebészi precizitás mentette meg Nelson életét

2009. november 5. 10:24 The Daily Telegraph

Lord Horatio Nelson már harminc perccel azután is parancsokat osztogatott, hogy ellőtték a karját - derül ki a brit nemzeti levéltárban őrzött tengerészeti naplókból, amelyek a brit tengeri nagyságot biztosító orvostudomány eredményességét bizonyítják.

Az intézményben őrzött 1200, a 18-19 századi brit hajózás borzalmait felelevenítő hajónaplóból a Nelsonnak adott orvosi kezelés részletei is megismerhetők - mutatta be a Daily Telegraph angol napilap. A Nemzeti Levéltár kollekciójában a tengeri sebészek anyagai olvashatók, és azokból a mindennapok borzalmai mellett az egyes betegségek, így a skorbut kezdeti kezelésének részletei is megismerhetők.

A naplók a sebészek ügyességéről és gyorsaságáról szólnak; ez jellemezte Nelson kezelését is, akit az orvosok kétszer mentettek meg. A naplók szerint a férfi jobb karját egy muskéta golyója találta el, nem sokkal azután, hogy 1797 júliusában partra szálltak Tenerifén. Nelsont ekkor a HNM Theseus fedélzetére vitték, mert erősen vérzett. Július 25-én, a hajó sebésze, James Farquhar a hajónaplóban megörökítette, hogy a golyó egy artériát talált el, ezért a férfi karját amputálni kellett. Az eljárás sikeres volt: az admirális alig fél órával később már parancsokat osztogatott.

1798 augusztusában aztán Nelson fejét is találat érte a nílusi csatában, és a hajó sebészének feljegyzései szerint a férfit alig egy hónappal később elengedték a gyengélkedőről, annak ellenére, hogy egy három centi átmérőjű, addigra már állítólag begyógyult lyuk tátongott a fején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár