2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították Nelson admirális oroszlános oszlopát

2006. július 21. 12:30

London egyik leghíresebb, 1840 és 1843 között épített jelképét a megnövekedett forgalom következtében keletkezett levegőszennyezés miatt tisztítják meg.

London egyik leghíresebb, 1840 és 1843 között épített jelképét a megnövekedett forgalom következtében keletkezett levegõszennyezés miatt tisztítják meg. A hős brit tengerész júliusban már új fényben fog ragyogni, addig azonban állványok veszik körül az oszlopot, amelynek mérete megegyezik Nelson zászlóshajójának, a HMS Victorynak a magasságával a hajófenéktől az árboc csúcsáig.

A Trafalgar tér közepén álló, William Railton által 1838-ban tervezett emlékművel az 1805-ös trafalgari csatában elhunyt Horatio Nelson admirális emlékének tisztelegtek. Az emlékmű egy 56 méter magas gránit oszlopból és az azon álló 5,5 méter magas, dél felé, a Westminster Palota irányába tekintő szoborból áll.

Most harmadik alkalommal restaurálják az 28 tonnányi skót homokkőből készült szobrot, előzőleg 1968-ban és 1986-ban újították fel. Összességében jó állapotban van az emlékmű, még a második világháború német légitámadásai sem rongálták meg, a galambok pedig a vártnál kisebb kárt tettek benne. Ennek ellenére kézimunkával kiigazítják a kisebb sérüléseket, gőzzel megtisztítják és ahol kell, kímélő csiszolóanyaggal is dolgoznak rajta. A helyreállítások közötti időszakokban kétévente különleges darukról alaposan átvizsgálják, s részben át is világítják. Ezúttal az oszlop talapzatának négy sarkában fekvő oroszlánok restaurálását is elvégzik. Bár a Nelson emlékmű és a Trafalgar Square köztulajdonban áll, a restaurálást - nem utolsó sorban a reklám kedvéért - egy biztosító társaság finanszírozza.

Hasonló Nelson-emlékművet állt Dublinban is, ám azt egy IRA-csoport 1966-ban felrobbantotta. A londoni oszlop tetejéről 2003-ban egy bázisugró vetette le magát, hogy Tibet kínai megszállása ellen tiltakozzon.

(MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár