2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasarely képei fénnyel festve Belgrádban

2009. október 30. 16:59 MTI

Victor Vasarely (1908-1997) magyar születésű francia festőművész ihlette azt a két videó-művészt, aki Belgrádban a Dis-Patch alternatív nemzetközi összművészeti fesztiválon fénnyel fest képeket a belvárosi sétálóutca házfalaira szombaton és vasárnap; ezzel egy időben Szerbiában először Vasarely képekből nyílik kamaratárlat a Progres Galériában.

Szentgyörgyi Klára belgrádi kulturális szakdiplomata elmondta: a 2002-ben alapított alternatív művészeti fesztiválon - amelyet október 29. és november 8. között tartanak - az egyik alkotó, Lillevan Pobjoy ír születésű videóművész és szerb társa, Bob Milosevic készíti el fénnyel az op-art atyjának, Vasarelynek a képeit a Knez Mihailova utcában. Az ugyanott található galériában mintegy 30 Vasarely műből álló kiállítást Varga Imre magyar nagykövet nyitja meg.

Lillevan Berlinben él, ott alapította a Rechenzentrum nevű audio-vizuális művészetekkel foglalkozó csoportot, és a világ számtalan fesztiválján szerepel önállóan és helyi művészekkel közösen.

A magyar szakdiplomata arról is beszámolt, hogy 2010 elején a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program keretében nagy Vasarely kiállításra készülnek Belgrádban. Csepei Tibor, Vasarely műveinek gyűjtője 122 szerigráfiát (szitanyomatot) és 20 művészeti objektumot, köztük kockát, órát adott kölcsön arra a tárlatra, amelyre katalógus is készül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár