2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Stasi székházát védte 1989-ben Putyin

2009. október 29. 13:04 MTI

Vlagyimir Putyin volt orosz államfő és jelenlegi kormányfő első ízben mesélt a berlini fal leomlásával kapcsolatos személyes emlékeiről kamerák előtt: az egyik legismertebb orosz tévés műsorvezető dokumentumfilmjét november 8-án, a fal leomlása 20. évfordulójának előestéjén vetíti a REN TV.

Putyin 20 évvel ezelőtt a KGB tisztjeként Drezdában dolgozott, és Kondratyevet is személyes élmények fűzik az évfordulóhoz: 11 évet dolgozott újságíróként Németországban, előtte Lipcsében és Berlinben tanult.

A fal című film elkészültéről a Kommerszant című lap adott hírt tegnapi számában azzal, hogy számos egykori politikus szerepel benne, köztük Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió akkori elnöke, Richard von Weizsa:cker volt német államfő és Egon Krenz, a Német Demokratikus Köztársaság állampártja, a Német Szocialista Egységpárt központi bizottságának utolsó főtitkára, de a legérdekesebb szereplő mégiscsak Putyin, aki most első ízben beszélt nem protokolláris formában akkori élményeiről.

Kondratyev a kérdésre, hogy miért éppen Putyint választotta a film egyik szereplőjévé, noha a mai kormányfő szerepe a német újraegyesülésben viszonylag csekély volt, az válaszolta, hogy szerinte Putyin sokat tett a fal leomlásáért. "Azon kevés szovjet állampolgár egyike volt, aki közvetlenül kapcsolatba került az NDK-s tüntetőkkel, amikor Drezdában felgyújtották a Stasi, a keletnémet titkosszolgálat épületét, és meg akarták rohanni a villát, amelyben Putyin hírszerző kollégáival dolgozott, Putyinnak pedig sikerült rábírni az embereket a visszavonulásra" - idézte az újságírót a Kommerszant.

Korábban az orosz sajtó azt írta, hogy Putyin egy pisztollyal a kezében óvta a tüntetőket attól, hogy a KGB-épület megrohanásával szovjet területre lépjenek. Putyin írásos visszaemlékezéseiben azonban nem esik szó pisztolyról. Drezdai adatok szerint Putyin az 1985-1990 közötti időszakban dolgozott a városban, és családjával együtt testközelben élte át a Német Demokratikus Köztársaság és a szocializmus összeomlását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár