2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kereshetik tovább a Toplitz-tó kincsét

2009. október 6. 10:45 The Daily Telegraph, The Guardian

Az osztrák hatóságok hamarosan a helyi élővilág védelmemére hivatkozva 99 évre megtilthatják majd, hogy a nácik milliókat érő gyémántjait keressék majd a búvárok a Toplitz-tóban.

Az ausztriai Stájerországban található Toplitz-tó a második világháború befejezése óta vonzza a kalandvágyó kincsvadászokat, akik a náci aranykincs mellett a svájci titkos számlák teljes listáját, és a német hadigépezet technológiai titkait rejtő dokumentumokat vélik a tó mélyén.

Ezeket eddig nem sikerült fellelni, bár 1959-ben olyan ládikákat emeltek ki a vízből, amelyekből a a sachsenhauseni koncentrációs táborban a rabokkal nyomatott hamis pénzek kerültek elő. Erről később Pénzhamisítók címmel forgattak filmet. A kutatás további részletei a Guardian 2005-ös helyszíni riportjában olvashatók.

Emellett több ládányi titkos SS-dokumentum is előkerült, és Hans Fricke, német tudós egy új, a tóról elnevezett baktériumot is felfedezett. A merülések azonban nagyon veszélyesek, és több amatőr búvár is meghalt a kutatás közben, ezért az osztrák kormány a hasonló akciókat 1963 és 2005 között már megtiltotta. Ez utóbbi időpont azonban a profi kísérletek kezdetét jelentette, amellyel mostanra sikerült kivívni a helyiek haragját.

Besokalltak az osztrák természetvédők is, és egy 99 éves merülési tilalom elrendelésére ösztönzik a kormányt, amellyel terveik szerint az élővilágot védenék majd. Szerintük erre azért is szükség van, mert az ilyen, Indiana Jones-féle merülések elpusztíthatják a tóban élő veszélyeztetett fajokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár