2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Washingtonban rejtőzhet a szabadkőművesek elveszett jelképe

2009. szeptember 18. 12:58 National Geographic News

Alig pár napja jelent meg, és rögtön minden idők legsikeresebb könyvének babérjaira tör A da Vinci-kód folytatása, a The Lost Symbol. A könyv azonban nagyjából ugyanúgy bánik a szabadkőművesekkel, mint az előző regény az Opus Deivel: egy véres beavatási szertartással operáló szektát varázsol belőlük, akik legfőbb célja a világuralom átvétele. Hitek és tévhitek, avagy kik is valójában a szabadkőművesek?

A szabadkőműveseket már a most megjelent regény előtt is évszázadokon át vádolták az összeesküvéstől, a földönkívüliekkel való együttműködésen át szexuális devianciákig és okkult praktikákig szinte mindennel. Az elméletekben egyetlen közös elem volt: a szervezet célja a világuralom megszerzése. Becsmérlésükben a konspirációs elméletek szerzőitől a katolikus egyházig mindenki részt vett.

A pár napja megjelent The Lost Symbol sem tesz másként: a könyv elején egy vérrel teli koponyával, és a Fehér Ház közelében álló titokzatos szabadkőműves templommal is találkozhatunk. De mi történik, ha a szervezet sötét rituálék és szokások helyett egy közösségi szellemet támogató, intellektuális közeget biztosító, jótékony célokat szolgáló globális hálózat csupán? Ez derül ki a következő összeállításból is, amelynek során a szervezettel kapcsolatos leghíresebb amerikai mítoszokat vesézzük ki.

Mindenhol vannak szabadkőműves jelképek

Jay Kinney szabadkőműves, és a szervezet történetével foglalkozó történész szerint a mozgalomnak nagyon sok jelképe van, mint például az ötágú csillag, azaz pentagram, vagy a mindent látó szem. Ezek legtöbbje azonban nem egyedi, hiszen csak korábbi jelképeket vettek át és alakítottak át, saját ízlésük szerint. A korábban évszázadokon át használt pentagram például csak a 19-20. században vált az okkult szertartások szerves részévé. A mindent látó szem pedig, amely az Egyesült Államok nagypecsétje mellett az egydollároson is szerepel, egy nem szabadkőműves művész, Pierre Du Simitiere alkotása, és az országot élvező isteni figyelmet szimbolizálja. Érdekesség, hogy a nagypecsét tervezésében egy szabadkőműves vett részt: Benjamin Franklin terve azonban szem nélkül ábrázolta azt, és nem is valósult meg.

A szabadkőművesek a templomosok utódai
Az összeesküvés-elméletek talán egyik leginkább kedvelt pontja. A Szentföldre utazó zarándokok védelmére létrehozott katonai rendet V. Kelemen pápa 1312-ben a francia uralkodó nyomására oszlatta fel, és van, akik szerint a titokban rejtőzködő rendből alakult ki a másik mozgalom is. A valódi kapcsolat a 17-18. században keresendő: a szabadkőművesek ekkor jelentek meg Angliában, és egyesek azt állították, hogy ismerik a templomosok titkait, illetve átvették a lovagrend szimbólumait és hierarchiáját is. Valós kapcsolat azonban sosem volt a két szervezet között.

A szabadkőművesek a templomosok kincsét rejtegetik

A templomos-szabadkőműves teória egyes elemei szerint a túlélő lovagok Skóciában leltek menedékre, ahol a Rosslyn kápolna alatt rejtették el kincseiket - ahogyan azt A da Vinci-kód is bemutatta -, majd azt később az alakuló szabadkőműves szervezetnek ajándékozták. A történet egy része igaz: valóban volt templomos kincs, hiszen a korban ők jelentették a legnagyobb gazdasági hatalmat Európában. A pénz nagy része azonban ingatlanokban és földekben volt, amik a francia uralkodó kezébe kerültek.

Washington utcái egy hatalmas szabadkőműves jelképeket formáznak
Szintén nem a legújabb elmélet, miszerint az amerikai fővárost 1791-ben tervező francia mérnök, Pierre L'Enfant szabadkőműves jelképeket rejtett Washington DC utcái közé (bár ő nem volt a szervezet tagja). Ez képezi a most megjelent könyv egyik alapját is, hiszen Langdon pentagramok, és más jelek alapján szaladgál a városban. A szakértők szerint bár a szabadkőművesek nem csak a város, hanem a Fehér Ház tervezésében is részt vettek, és szimbólumaik több helyen megtalálhatók, a térképbe nem kódoltak speciális üzenetet. Dan Brown viszont valószínűleg most is bebizonyítja, hogy létezik egy ilyen jelkép.

A szabadkőműves világuralom terve

A szervezethez mindig is sok olyan vezető tartozott, akiknek jelentős hatalom volt a kezében, ezért egyesek szerint a szabadkőművesek egy árnyékkormányt hoztak létre, amelynek célja a világuralom átvétele. Kinney szerint azonban a kőművesek valójában annyira decentralizáltak, hogy képtelenek lennének egy hasonló tervet véghezvinni. Bár a testvériség világszerte jelen van, a mozgalom egyáltalán nem egységes. Csak az Egyesült Államokban 51 nagypáholy van, amelyek szinte teljesen önállóak, és minimális kapcsolatban állnak a többiekkel. Nemzetközi szinten ráadásul sokszor teljes ellentétesen állnak hozzá egyes kérdésekhez, és egymás létezését sem hajlandóak elismerni.

A szabadkőművesek robbantották ki az amerikai függetlenségi háborút
Bár Ben Franklin és George Washinton (mindketten a szervezet tagjai voltak) jelentős szerepet játszottak az eseményekben, és a Függetlenségi Nyilatkozat aláírói közül kilencen, míg az Alkotmány aláírói közül tizenhárman a szervezet tagjai voltak, ez semmit nem jelent. Már csak azért sem, mert a brit oldalon is sok szabadkőműves küzdött az elszakadás megakadályozásáért. Bár később a szervezet azt terjesztette magáról, hogy a harcok vezetői, és az alapító atyák mind szabadkőművesek voltak, ennek is csupán egy része volt igaz, és amit tettek, azt sem a szervezet érdekei miatt cselekedték.

A szervezetbe való belépés különleges kapcsolatokat igényel

A regénnyel ellentétben ahhoz, hogy valaki szabadkőműves legyen, nem kell vért innia egy koponyából, és nem is kell szimbólumok után rohangálnia. A szervezet a könyvvel ellentétben ráadásul nem is toboroz: csupán elfogadják azok jelentkezését, akik szabad akaratukból csatlakoznak hozzájuk. Így Kinney szerint tanulságos hogy az 1950-es években például minden tízedik amerikai szabadkőműves volt, míg számuk mára jócskán megcsappant. A regény így talán újabb érdeklődést generálhat mind Washington mind pedig a szervezet iránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár