2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét megnyílt a hajlított ház

2009. október 5. 12:21 MTI

Szüreti vigadalom keretében megnyitották a felújított zalalövői úgynevezett hajlított házat szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Az épületegyüttesben közönségbarát, autentikus környezetben zajlanak majd csoportfoglalkozások, lehetőség nyílik népijáték-készítésre, népi munkák bemutatására, tradicionális étkek főzésére, sütésére is - mondta el Vándor László megyei múzeumigazgató.

A hajlított házat 20. század eleji hangulatot idéző bútorokkal rendezték be, de a tisztaszobában már megtalálhatók 21. század elektronikus eszközei, mint például a számítógép és a kivetítő is. Az udvaron felépítettek két sütőkemencét, a gazdálkodás emlékeit bemutató torkos pajtában pedig - amely a néprajzi múzeum legnagyobb fedett létesítménye - táncegyüttesek, színjátszó csoportok léphetnek majd fel. A ház alkalmas leánykérések, lakodalmak lebonyolítására is. Az épület melletti kápolna pedig alkalmas helyszín az esküvői, keresztelői szertartások tartására.

A Göcsej-vidéken a 19. században az "egyenes ház" volt jellemző, amikor egymás mögött alakították ki a tisztaszobát, a konyhát és a kamrát. A hajlított ház - amikor "L-alakot" képezve a ház mögé építtették a hátsó traktust és az istállót - csak a későbbi évtizedekben terjedt el.

Vándor László hozzáfűzte; a zalalövői hajlított házban eredetileg egy 20. századi konyha volt berendezve. A falumúzeum alapításakor, mintegy negyven esztendővel ezelőtt azonban az volt az elképzelés, hogy az épületeket a 19. századi állapotukban mutatassák be, ezért a konyhát lebontották. A mostani átalakítás után viszont azt is bemutatják, hogy ezeket a házakat milyen körülmények között használták az 1960-as években.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár