2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virágszirmok és madárszárnyak az újkori japán fametszeteken

2009. szeptember 29. 17:31 MTI

Virágszirmok, madárszárnyak címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának Meidzsi-kori japán metszeteiből és fametszetes könyveiből nyílik tárlat szerdán a Barcsay-teremben abból az alkalomból, hogy a két ország 140 éve áll diplomáciai viszonyban egymással, a diplomáciai kapcsolatokat pedig 50 éve állították helyre.

Blaskóné Majkó Katalin, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy 56 japán metszet lesz látható paravánokra téve a kiállításon, öt tárlóban pedig színes és fekete-fehér metszetekkel díszített könyv kap helyet. A tárlók fölött, a falon az adott könyv nagyított fotója lesz kitéve. 120 oldalas, színes katalógus is készült a kiállítás anyagából a Japán Alapítvány támogatásával.

Az egyetem jogelődje 1871-ben alakult, s az 1883-as, majd az 1900-as katalógusban regisztráltak japán fametszetekkel díszített könyveket is. Ezek a metszetek az európai szecesszió és az impresszionizmus előfutárai voltak - jegyezte meg az igazgató.

A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény eddig zárva volt a nagyközönség előtt. A különleges anyag földolgozását Koike Maszatane japán professzor a Japán Alapítvány megbízásából kezdte meg, ő tudta elolvasni a metszeteken, a könyveken régi japán írással szereplő szerzők neveit. Áttette a névsort új japánra, majd kiszállt a közös munkából.

Ekkor vette át a munkát tanítványa, Bincsik Mónika művészettörténész, a kiotói egyetem munkatársa, aki a mai japánról magyarra fordította a szerzők névsorát, sőt észrevette, hogy a finom metszeteket annak idején rossz színekkel paszpartuzták, kékesszürke színt kaptak, holott a japán művészetben a színeknek fontos jelentésük van. Most a fametszetek - jelentésüknek megfelelően - tompa zöld paszpartut kaptak - magyarázta.

A metszetek és a könyvek többsége a Meidzsi-korból (1868-1912), a felvilágosult uralom korszakából valók, amikor Japán nyitott a nyugat felé. Láthatók lesznek a kor híres művészének, Bairei Konónak virág és madárkompozíciói is. A budapesti van Gogh-kiállításra a könyvtár adta kölcsön Bairei metszeteit - árulta el Blaskóné Majkó Katalin.

A japán-magyar jubileumi év alkalmából az egyetemi hallgatóknak is kiírtak pályázatot, s ezekből mintegy 50 munkát bemutatnak a kiállításon. A Virágszirmok, madárszárnyak című tárlat október 22-ig látogatható a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár