2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a fertődi kastély ékköve

2009. szeptember 28. 15:50 MTI

A nyári zenei évad befejeztével restaurátorok vették birtokba a zenetermet és a dísztermet a fertődi Esterházy-kastélyban: megkezdődött az épület ékkövének felújítása az 1,6 milliárd forintos rekonstrukció keretében - mondta el Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Ismertetése szerint a kályhákat, a kandallókat és a négy évszakot jelképező szobrot elszállították, felújításukat restaurátor-műhelyekben végzik. A napokban felszedik a parkettát, megerősítik a födémet, hogy ne kelljen 110-120 zenehallgatóra korlátozni a koncertek közönségét. A helyiségeket eredeti mintázatú parketta díszíti majd, annak rajzolatát az egyik szobor posztamense alatt találták meg.

Október első napjaiban lezárják a díszudvart és megindul a parkosítás. A jelenleg nagy kiterjedésű kavicsos terület helyére gyepet telepítenek és virágokat ültetnek. A park közepén lévő szökőkutat megőrzik, sőt a két oldalsó szökőkutat is szeretnék működőképessé tenni. A belső díszlépcsőházban a későbbi vakolatrétegek alól feltárják a barokk falképeket a restaurátorok és dolgoznak a Salla Terrena (nyári hűsölő) megszépítésén is.

Varga Kálmán hangsúlyozta: a munkálatok idején folyamatosan látogatható marad a kastély. A közlekedés ugyan kissé körülményesebb lesz, ugyanakkor számos érdekességet kínál a vendégeknek. A látogatók rejtett lépcsőházakon, csigalépcsőkön át juthatnak be a kiállításokra, bepillanthatnak a kulisszák mögé és kuriózumként olyan útvonalak is megnyílnak előttük, ahonnan még a restaurátorok munkájának fogásait is elleshetik.

A kastélyrekonstrukció első ütemében fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkoló is megépül. A projekt első fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1,6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, ami lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék - mondta Varga Kálmán.

A második ütemben a tervek szerint elkészül a kínai lakkszoba a kastélyban, felújítják az egykori bábszínházat, valamint a jószágkormányzó egykori otthonát, a kiskastélyt. Tovább bővül a kastélypark és a két kamarakert is megújulhat. Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély a Fertő-táj világörökségi terület európai színvonalú kulturális központjává válik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár