2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meztelen a Napkirály gyémántja

2009. szeptember 24. 13:26 MTI

Első alkalommal tekinthető meg foglalat nélkül a világ egyik leghíresebb és legértékesebb gyémántja, a Hope a washingtoni Smithsonian Intézetben.

"A Hope gyémánt meztelen" - hirdette ki Jeffrey Post, a Nemzeti Drágakőgyűjtemény (National Gem Collection) kurátora szerdán, miután "leleplezték" a gyémántot. A 45,54 karátos kék gyémánt - mely ötven éve került az intézethez - a Smithsonian természettudományi múzeumában eredeti szépségében tekinthető meg addig, amíg új foglalata elkészül.



A híres drágakövet 1958-ban Harry Winston ékszerész ajándékozta az intézménynek, és a Winston ékszerház volt, amely három új foglalatot tervezett az egyedülálló példánynak. A lehetséges foglalatok közül a nagyközönség döntötte el a www.smithsonianchannel.com internetes oldalon, melyiket készítsék el. Az összesen 110 ezer szavazatból 45 ezret kapott, ezzel győztes lett az a terv, melyben apróbb fehér gyémántokból álló szalag öleli körül a Hope gyémántot - mondta el Cristian Samper, a múzeum igazgatója.

A gyémánt 2010 májusában öltheti fel új ruháját, abból az alkalomból, hogy a Smithsonian Channel dokumentumfilmet mutat be a drágakőről. A kék drágakő korábban platina foglalatban pihent, és 16 körte alakú apróbb gyémánt vette körül. A lánc, amelyen függött, további 45 gyémántból állt. A Hope 2010 év vége felé visszakapja eredeti öltözékét.

A páratlan drágakő több mint egymilliárd éve keletkezhetett, és Indiában találtak rá. Később minden valószínűség szerint a francia koronaékszerekhez tartozott, majd a nagy francia forradalom idején lába kélt. Később Henry Philip Hope birtokába került, innen a Hope gyémánt elnevezés. A drágakő kék színét a benne található bórnak köszönheti, ultraibolya fény alatt pedig vöröses-narancs árnyalatban ragyog.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár