2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán tudott a holokauszttagadó püspök nézeteiről

2009. szeptember 23. 19:08 MTI

A vatikáni tisztségviselők tudtak Richard Williamson brit tradicionalista püspök holokauszttagadó nézeteiről, amikor a pápa az év elején feloldotta a püspököt a kiközösítés alól - állítja az SVT svéd tv-csatorna. A Vatikánban cáfolják ezt.

A szerdán adásba kerülő műsor újabb tápot adhat a Williamsonnal kapcsolatos vitáknak. Zsidókat és katolikusok világszerte egyaránt felháborított, hogy XVI. Benedek pápa január 21-én feloldott a kiközösítés alól négy tradicionalista püspököt, köztük Williamsont.

Az SVT néhány nappal előtte sugározta a Williamsonnal - két hónappal korábban - készített interjút, amelyben a püspök nyilvánosan tagadta a holokausztot. A Vatikán akkoriban azt állította, hogy nem tudott Williamson nyilatkozatáról. Az egyházfő később elítélte a püspök kijelentéseit, s felemelte szavát az antiszemitizmus és a holokauszttagadás ellen.

Az SVT a szerdán sugárzandó második riportjában viszont azt állítja, hogy a Szentszék röviddel az interjú tavaly novemberi felvétele után már értesült a püspök nézeteiről. A stockholmi egyházmegye ugyanis tájékoztatta róluk a Stockholmban akkreditált apostoli nunciust (nagykövetet), aki továbbította az információt a Szentszékhez.

Federico Lombardi atya, a pápa szóvivője szerdán cáfolta ezt. Mint nyilatkozatában kifejtette, XVI. Benedeknek a négy püspök kiközösítésének feloldása előtt egyáltalán nem volt tudomása Willamson holokauszttagadó nézeteiről, és "ennek az ellenkezőjét senki sem állíthatja". A pápai szóvivő szerint az egyházfő március 10-én "a püspökökhöz intézett levele tisztázta az ügyet, és nincs ok arra, hogy újra elővegyük azt".

A svéd tv-adó azt nem állítja, hogy a kiközösítés feloldásakor a pápa is ismerte Williamson nézeteit, hanem Dario Castrillon Hoyos bíborost állította a középpontba. Hoyos bíboros arra kapott megbízást, hogy tárgyalásokat folytasson a Szent X. Pius Papi Testvériséggel. Ez utóbbit az egyház azért közösítette ki, mert az ultrakonzervatív testvériség alapítója, Marcel Lefebvre érsek 1988-ban a Szentszék határozott tilalma ellenére négy papot püspökké szentelt.

A pápa idén júliusban lényegében felmentette tisztségéből Hoyos bíborost, akit a Vatikánban felelősnek tartanak azért, hogy az egyházfő nem értesült időben Williamson holokauszttagadó nézeteiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár