2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Otthonossá vált a Nyugati boszorkány kastélya

2009. szeptember 22. 19:37 MTI

Amikor az Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) című filmet 1939-ben bemutatták az amerikai mozik, a legkevésbé a repülő majmok miatt aggódtak az amerikaiak; hetven évvel később, szeptember 23-án szerdán egy estére a filmszínházakba kerül a népszerű film felújítása.

Az Óz, a csodák csodája, amely színes fantáziavilága annak idején menedékül szolgált a nézők számára, L. Frank Baum 1900-ban megjelent meséje nyomán készült. A történet akkora sikert aratott, hogy maga Baum is 13 folytatást írt hozzá, és örökösei hozzájárulásával további 26 epizód látott napvilágot.

Evan L. Schwarz szerint - aki Finding Oz: How L. Frank Baum Discovered the Great American Story című könyvében foglalkozott a témával - Baum olyan mesét teremtett, amely a hagyományos történetbe építette bele tanításait a bölcsességről, érzelmekről és bátorságról. Az európai folklór lovagjait és sárkányait lecserélve olyan amerikai szereplőket választott, mint a madárijesztő vagy a bádogember - és megszületett a nagy amerikai sztori.

A Warner Bros. technológiailag korszerűsített változattal ünnepli az Óz bemutatásának hetvenedik évfordulóját. A stúdió a mozipremiert követően Blu-ray lemezformátumban hozza forgalomba a filmet. "Egy ilyen film, ami annyira elüt minden más produkciótól és amit világszerte annyira szeret a közönség, megérdemli, hogy a lehető legjobb fényben mutassák be" - jelentette ki George Feltenstein, a stúdió egyik marketingvezetője.

Mivel a világ semmivel sem lett kevésbé félelmetes az eltelt hét évtized alatt, és a fantáziafilm műfaja is sötét tónusokkal gazdagodott - többek között A Gyűrűk ura- és a Harry Potter-filmeknek köszönhetően -, a gonosz Nyugati Boszorkány zord kastélya akár egész otthonosnak tűnhet majd.

Az Óz, a csodák csodája rendszeresen szerepel a televíziók programján, és se szeri, se száma fesztiválvetítéseinek. Wamegóban évente tízezrek látogatnak el az Óz múzeumba, amely 24 ezer relikviának ad otthont. A szerdai bemutató azonban sokak számára az első mozis Óz-élmény lesz, mivel az 1955-ös felújítás óta először tűnik fel a filmvásznon a Dorothyt alakító feledhetetlen Judy Garland.

Feltenstein szerint még a film rajongóit is éri majd meglepetés, mert a digitálisan felturbózott és élesebbé tett változatban olyan mondatok is elhangzanak és olyan részletek lesznek láthatóak, amelyek a korábbi kópiákon nem szerepeltek. "Egy csomószor láttam a tévében, de az új változat olyan volt, mintha egy vadonatúj filmet láttam volna" - állította Robert Osborne filmtörténész, aki a vetítés előtt bemutatja majd a produkciót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár