2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kódtörésre tanították A gyűrűk ura íróját

2009. szeptember 18. 10:09 The Daily Telegraph

A második világháború kitörése előtt alig fél évvel kódtörésre tanították J.R.R. Tolkient - derül ki a most nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Bár a kormány Bletchley Parkban szívesen alkalmazta volna őt, a férfi a mai napig ismeretlen okokból nemet mondott.

Nemzedéke egyik legtehetségesebb, és legelismertebb nyelvésze a náci kódok feltörésében segíthetett volna, ha a németek megtámadják Angliát. A hírszerzési dokumentumok bemutatják, hogy a férfinek Bletchley Parkban, több hasonlóan tehetséges értelmiségivel együtt kellett volna a brit győzelmen dolgozni. Volt persze, akiknek nem érte meg az angol hadisiker: a kódtörésben úttörő Alan Turingtól nemrég kértek bocsánatot azért, mert homoszexualitása miatt öngyilkosságba hajszolták.

Tolkien a dokumentumok szerint a Kormányzati Kódfejtő- és Titkosírási Iskolában (GCCS) kapott képzést: 12 társával együtt részt vett egy teszt-kiképzésen, ahol skandináv és spanyol nyelvű kiképzést kaptak. 1939. március 27-29-én három napot töltött a bázison, és az iratok szerint az oktatás sikeres volt.

Mindez a háború kitörése előtt fél, míg A babó című könyve megjelenése előtt másfél évvel történt. Ekkor kiemelten magas, évi 500 fontos fizetést (mai értéken 50 ezer fontos) ajánlottak neki, ő azonban nem volt hajlandó csatlakozni a csoporthoz. A döntés okai a mai napig ismeretlenek. Ehelyett tovább folytatta írói munkásságát, és ezután született meg A gyűrűk ura is, amely a 20. századi irodalom egyik legnépszerűbb remekműve lett.

Tolkien beszervezési kísérletét a kormányzat cheltenhami kémközpontjában rendezett kiállítás mutatja be, ahol a Bletchley Park korábban ismeretlen, háború előtti anyagait ismerhetik meg az intézet tagjai: külsősök ugyanis nem léphetnek be az épületbe. A szervezők szerint Tolkien meglepően jól teljesítette a háromnapos kiképzést, és még többön is szívesen részt vett volna.

A GCCS egyébként már az 1930-as évek második felében megkezdte a felkészülést a lehetséges háborúra, és ekkor állították fel a kódtörő központot, amelyről tudták, hogy létfontosságú lesz a győzelemhez. A szervezet igazgatója, Alastair G Denniston egy 50 főt tartalmazó listát is készített, amelyen azon férfiak nevei szerepeltek, akik kiérdemelték, hogy a kormánynak dolgozhatnak. A neveket Oxford és Cambridge dékánjai ajánlották neki: a két egyetem már az első világháborúban is hasonlóképp segítette a kormányzatot. A GCCS aztán 1939 augusztusában költözött Bletchley-be, hogy az esetleges bombázások ne zavarják őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár