2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutathatóvá váltak Tóth István György iratai

2009. szeptember 7. 08:12

Az OSA Archívum megnyitotta Tóth István György (1956-2005), a Közép-európai Egyetem egykori történész professzora irathagyatékát.

Ebben gazdag tanári, kutatói, alkotói és szerkesztői pályáját dokumentáló kéziratok, levelek, kutatási jegyzetek, levéltári források másolatai, oktatási segédanyagok, különnyomatok, periodikák és könyvek találhatók, illetve fényképek, néhány videókazetta, mikrofilm és elektronikus irat.

A mindenki által TIGY-ként ismert történész Magyarország kora-újkori művelődés- és társadalomtörténetének avatott ismerője volt. Fontosabb kutatási témái a Vatikán magyarországi missziós tevékenysége, a paraszti és nemesi írástudás, a nemesi könyvtárak, a 17-18. századi magyar iskolák, illetve birtok- és várostörténet.

Szerteágazó nyelvtudása révén több kül- és belföldi levéltárban végzett kutatásokat, amelyek során fellelt dokumentumokból forráskiadványok is született. E források némelyike megtekinthető az OSA által kifejlesztett új, online tárhelyen, a Párhuzamos Archívumban (Parallel Archive). Ennek lényege, hogy az oda feltöltött digitalizált dokumentumok metaadatokkal ellátva, általában teljes szövegben kereshető módon állnak a kutatók rendelkezésére, azokat további kulcsszavakkal vagy címkékkel lehet ellátni és onnan bármikor letölthetők. A dokumentumok állandó URL-címet kapnak, így tudományos munkákban referenciaként teljes terjedelmükben hivatkozhatók.

TIGY irathagyatékának leírása és katalógusai itt olvashatók

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár