2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spanyol városban telepedtek le a keresztesek

2009. augusztus 25. 08:28

Egy csoportnyi, Angliából és Walesből származó keresztes lovag 1148-ban részt vett Tortosa spanyol város ostromában és meghódításában, majd egy részük a környéken telepedett le - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

A Journal of Medieval History című szaklapban megjelent tanulmányában (Angli cum multis aliis alienigenis: crusade settlers in Tortosa (second half of the twelfth century)) Antoni Virgili, a Barcelonai Egyetem medievisztikusa az egykori dokumentumok alapján 20, a 12. század környékén Tortosa mellett letelepedett angol és walesi keresztes életét mutatja be. Virgili szerint a katonák kiválóan beilleszkedtek a helyi elitbe, amelynek aktív tagjai lettek.

A tanulmány ismerteti, hogy a katonák 1147 tavaszán Dartmouth-ból hajóztak ki, hogy csatlakozzanak a második keresztes hadjárathoz. Útjuk során, 1147 októberében részt vettek Lisszabon ostromában és a Tortosa elleni hadjáratban is, amely 1148 utolsó napján, a város elfoglalásával fejeződött be. Ekkor IV. Ramon Berenguer, Barcelona grófja szabad földeket kínált nekik a meghódított területeken, amit el is fogadtak. Ezzel azonban nem voltak egyedül, hisz ekkor nagyon sok katalán, aragóniai, itáliai, francia és más európai telepes kapott engedélyt a földek benépesítésére.

Virgili cikke részletesen elemezi az angliai és walesi keresztesek életét, akik közül az egyik legtekintélyesebb alak Guilabertus Anglicus volt: az ő életét 56, 1151 és 1180 között keltezett dokumentum ismerteti. A férfinek több birtoka is volt, míg végrendeletéből megtudhatjuk, hogy vagyonát a templomosokra és más vallási csoportokra hagyta.

Emellett a cikk szerint az angolok élen jártak a környékbeli ingatlanügyletekben, és nagyon sok adásvétel is fűződött a nevükhöz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár