2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötletpályázat a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésére

2009. augusztus 5. 14:56 MTI

Építészeti ötletpályázatot írtak ki a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésére; a kiírásról kedden döntött a tervpályázat bírálóbizottsága a fejéri megyeszékhelyen.

A középkori királyi bazilika - az egykori koronázások és királyi temetkezések - romterületén megvalósuló Nemzeti Emlékhely része a Királyi séta elnevezésű projektnek, amelyre 2007-ben európai uniós támogatást nyert Székesfehérvár, és amelynek támogatási szerződését októberben írják alá. A 2,3 milliárd forintból megvalósuló projekten belül 1 milliárd forint a hely történelmi jelentőségéhez méltó Nemzeti Emlékhely megvalósítását szolgálja.

Annak terve tavaly már megkapta ugyan az építési engedélyt, de az "nem bírta az Országos Építészeti Tervtanács támogatását", és a tervvel, főként az egykori bazilika jelképes szelvényét bemutató tervezett építészeti jellel kapcsolatban voltak fenntartásai a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is. Mint Eltér István, a Magyar Építészkamara elnöke újságíróknak elmondta, azért döntöttek az építészeti ötletpályázat kiírása mellett, mert azt szeretnék, "ha szárnyalnának a gondolatok", és olyan megoldások születnének, amelyeket jól lehet felhasználni az emlékhely fejlesztésénél.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke kiemelte: a terv elfogadásával nem akarták megakadályozni, hogy a város hozzájusson az uniós támogatáshoz, ugyanakkor fenn kívánták tartani a "jobbítás lehetőségét" is. Fegyverneky Sándor, az Országos Építészeti Tervtanács elnöke, országos főépítész kijelentette: a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely történelmi, egyházi jelentősége miatt "az ország talán egyik legnehezebb és legfontosabb terveznivalója". Úgy vélte, szükség van az építészeti jelre, amelyet ha magas színvonalon és érdekesen terveznek meg, méltón képviseli majd a város sziluettjében a helynek a magyar történelemben betöltött kimagasló szerepét.

Mint mondta, a benyújtott tervben rögzített jellel kapcsolatban nem a magasság volt a probléma, hanem "az a közvetlen múltidézés, egyesek szerint múlthamisítás, amely egy elvágott templomdarab formájában próbálta ezt a helyet kijelölni". Az országos főépítész szerint az ötletpályázatot jó időben, a műszaki beavatkozás és a pénzköltés előtt írják ki.

Az építészeti ötletpályázatra október 5-ig lehet benyújtani a pályaműveket. Azokat október végéig bírálják el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár