2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre megépülhet a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely

2008. december 3. 11:34 MTI

Megkezdődhetnek jövőre a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kivitelezési munkálatai - közölte Szili Katalin a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriumának keddi, székesfehérvári zárt ülését követően.

Az Országgyűlés elnöke, aki a közalapítvány kuratóriumának elnöke is egyben, elmondta: a szükséges és elégséges feltételek megvannak ahhoz, hogy Székesfehérvár kiemelt - Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron elnevezésű - projektje, amelynek része a Nemzeti Emlékhely kialakítása is, megkapja a pályázaton elnyert támogatást.

A projektről csütörtökön egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, majd azt követően jövőre megkezdődhet, 2010-ben pedig be is fejeződhet a Nemzeti Emlékhely építése - tette hozzá Szili Katalin. Mint elmondta, keddi ülésén a kuratórium a projekttel kapcsolatos kérdések áttekintése mellett új elnökhelyettest is választott: a posztot - a Fejér Megyei Múzeumok élén történt igazgatóváltás miatt - ezentúl Demeter Zsófia igazgató tölti be.

Székesfehérvár önkormányzata a Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron címet viselő kiemelt projekthez - amelynek része az egykori koronázások és királyi temetkezések helyszínén kialakítandó Nemzeti Emlékhely is - tavaly nyerte el az európai uniós támogatást. A teljes projekt megvalósítása 2,3 milliárd forintba kerül, s abból mintegy egymilliárd forint a Nemzeti Emlékhely fejlesztését szolgálja. A tervek szerint ebből az összegből megvalósul a romterület védelme, bemutatása, a kőemlékeket bemutató múzeum létrehozása, valamint a rommező egy részének lefedése és a hajdani bazilika monumentalitását érzékeltető "építészeti jel", jelképes szelvény felépítése.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere szerint olyan Nemzeti Emlékhely valósulhat meg, amely méltó lesz a hely történelmi jelentőségéhez, s talán mindenki számára elfogadható lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár