2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitlerrel kampányol Izrael

2009. július 30. 12:32 BBC News

Az elmúlt napokban többen kritizálták egy történelmi értékű szálloda bontási munkálatai miatt az izraeli vezetést. A válasz nem maradt el: eszerint az épület eltüntetése azért is fontos, mert az az arab Hitler, Hadzs Amin Muhammad al-Husszeini egyik lakhelye volt, így megérdemli, hogy elpusztítsák.

Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter nemrég személyesen rendelkezett arról, hogy nagykövetségeik világszerte kapják meg azt a fényképet, amelyen Adolf Hitler és a jeruzsálemi főmufti együtt látható. Szerinte erre azért van szükség, mert e nélkül nem sikerül megértetni a világ közvéleményével, hogy miért van szükség az épület elbontására.

Az Egyesült Államok korábban többször is tiltakozást fejezte ki amiatt, hogy az 1967 óta izraeli megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemben található hotelt és környékét lebontják, és 20 apartmanházat építenek a helyére. Szerintük mindez érthetetlen provokáció, hiszen a palesztinok a mai napig nem ismerik el a megszállást, és tiltakoznak a hasonló területfoglaló akciók ellen, amellyel egyébként örökségüket is elpusztítják, és távozásra kényszerítik őket.

Hadzs Amin Muhammad al-Husszeini palesztin nacionalista vezető volt, aki az 1920-30-as években a zsidó bevándorlók és a brit hatóságok ellen vezetett sokszor véres összecsapásokban végződő tüntetéseket. 1937-ben elhagyta Palesztinát, de tovább kampányolt a zsidó államiság ellen. 1941 novemberében Berlinben találkozott Hitlerrel is, és az arab függetlenség mellett állt ki, és támogatását fejezte ki a nácik ügye iránt. Álmaiból azonban - főként Rommel veresége miatt - semmi sem lett. Később hazatért, és 1974-ben Libanonban halt meg. További részletek az arab Hitler életével kapcsolatban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár