2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hódítanak a történelmi fesztiválok Vasban

2009. július 21. 15:42 MTI

Egyre népszerűbbek, egyre jobban hódítanak a történelmi fesztiválok Vas megyében. A múltjukra méltán büszke települések nem titkoltan nyári turistacsalogató látványosságnak szánják a rendszerint többnaposra bővített rendezvénysorozatokat és számításuk a legtöbbször be is igazolódik.

Az ötletet valószínűleg Szombathely adta, ahol civil kezdeményezésre egy olyan hagyományt élesztettek újjá a szervezők, amelyhez a lakosság érzelmileg kötődött - sokaknak gyermekkori emlékük fűződött a város kétezer éves múltját felidéző jelmezes, fáklyás felvonuláshoz. Az első ilyen felvonulást 1961-ben tartották, majd több éven át rendezték meg a Savaria Karnevált, de a programok sora valamiért megszakadt, és csak 32 év után élesztették újra a hagyományt.

Idén augusztus 20-23. között ókori hagyományőrzők, római legionáriusok, gladiátorok, íjászok, bajvívók és muskétások, jelmezes felvonulók, tűzfúvók, zászlóforgatók, zenészek és táncosok keltik életre Savaria egyedülálló történetét. A Savaria Történelmi Karnevál keretében ismét várja majd vendégeit az Öreg város vására, ősbemutatóval készül a karneválszínház, az Iseumban rabszolgavásárt tartanak, ismét kinyit a Borok Utcája, tucatnyi helyszínen, több mint kétszáz kulturális és szórakoztató program közül válogathatnak a karneválozók. A fő látványosság idén is a fáklyás jelmezes felvonulás lesz, amelyben részt vesz a város apraja-nagyja.

Sárváron idén először rendezték meg az elmúlt hét végén a Nádasdy Történelmi Fesztivált, szintén hagyományteremtő szándékkal. A gyógyfürdőjéről is nevezetes Rába-parti kisvárosban évek óta azon törik a fejüket az idegenforgalmi szakemberek, hogy az egyre nívósabb gyógy- és wellness-szolgáltatások, a négy és ötcsillagos szállodai ellátás mellett mivel vonhatnák magukra még jobban a hozzájuk érkező turisták figyelmét, növelhetnék tovább a városban eltöltött vendégéjszakák számát. Kézenfekvő volt a megoldás: a Nádasdy várkastély körül a török elleni küzdelmeket felidéző fesztivált szervezni, vásári forgataggal, muzsikusokkal, háremhölgyekkel, és az elmaradhatatlan látványossággal, a várostrommal.

Ugyancsak a török elleni harcokat idézik fel Kőszegen az úgynevezett Ostromnapok, amelyek annak állít emléket, hogy Kőszeg 1532-ben Jurisics Miklós vezetésével 25 napon keresztül állt ellen I. Szulejmán szultán serege ostromának, amely után a török kénytelen volt elvonulni. Idén augusztus 7-én kezdődik és három napon át tart az Ostromnapok rendezvénye, amelyet a történelmi játék mellett több kiállítás, koncert és gyermekprogram is kísér.

A Vas megyei Győrváron októberben 2-án kezdődik és szintén három napon át tart majd a Kuruc Fesztivál, amely a Rákóczi szabadságharc egyik legnagyobb ütközetének, az 1706-ban Győrvár és Egervár térségében zajló csatának állít emléket, ahol a kurucokat Béri Balogh Ádám brigadéros vezette. A fesztiválhoz minden évben tudományos konferencia is kapcsolódik, az idén ennek középpontjában a Béri Balogh család és a Festetics család története áll, a konferenciára a két család még élő leszármazottait is várják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár