2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatérnek a bányarémek Salgótarjánba

2009. június 15. 10:57 MTI

A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére hirdetett meg művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

Az alkotói képzelet segítségével játékos, ötletes formában idéznék meg a Palócföld bányáiban dolgozó bányászok hiedelemvilágát - mondta a pályázat céljáról Gyurkó Péter, a városháza sajtóreferense.

Az irodalmi források arról tanúskodnak, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, beszéltek a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberről, a törpéről, valamint különös és megmagyarázhatatlan jelenségekről, a palócok hiedelemvilágában még élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember - tette hozzá. Az alkotóknak azt kell kitalálniuk, elképzelniük, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, mit láttak az emberek, amikor látni vélték őket a sötétben, vagy amikor a tárnák homályában beszéltek róluk.

A pályázatot három korcsoportban hirdették meg 14-től 22 éves korig, a jelentkezők technikai kötöttségek nélkül készíthetik el az alkotásaikat, lehet az akár szobor vagy film is. A díjakat szeptemberben a Bányász Fesztivál kiállítás megnyitóján adják át a nyerteseknek.

A kelet-nógrádi medence ipartörténeti emlékeinek hasznosításáról 2006-ban készített tanulmányt a Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség Kht., a megvalósításra mindmáig nem sikerült pénzt szerezni. Egyik javasolt projektjük a "Múltidéző utazás" volt. Tíz-30 méter mélységben, egy 620 méteres vágatban tervezték el Salgótarján múltjának megismertetését. Ebben külön részt alkotott a Legendárium, a föld alatti titkok világa, ahol a látogatók a bányász mondavilág figuráival találkozhatnának. Így Prokoppal (Szent Propokot a nógrádi területeken július 8-án ünnepelték, mint az első bányászt, a bánya és a kőszén felfedezőjét), valamint a lidérccel, a bányaszellemekkel, köztük az óriással, a bányatörpével, a vizes és tüzes emberekkel, és a hozzájuk kötődő mondákkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár