2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita egy elveszett sziget miatt

2009. július 7. 11:08

Történészek segíthetnek a latin-amerikai országok vitájában: Mexikó ugyanis egy 1700-as években emlegetett, ám azóta sehol sem talált szigettel igazolná igényét egy olajban gazdag területre.

Isla Bermeja az 1700-as évek térképei szerint a Yucatán-félszigettől északnyugatra található, a szárazföldtől nagyjából 55 tengeri mérföldre, a Mexikói öböl közepén, a mexikói és amerikai felségvizek között.

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem legújabb tanulmánya szerint azonban nem találják a földdarabot: a vizsgálatok során a legmodernebb víz alatti észlelési eszközöket és légi felderítő eszközöket is bevetették. A kutatók azonban nem adják fel, és tovább vizsgálódnak: eddig négy helyszínt vettek számításba, és azt is belekalkulálták, hogy a sziget ma már talán nem látható a víz felszínén.

Az elveszett földdarab megtalálása azért is fontos, mert küszöbön áll a mexikói-amerikai olajalku, amelynek során a közép-amerikai ország szeretne minél jobb feltételeket kiharcolni magának a létrehozandó konzorciumban. A közös cég a tervek szerint egy korább teljesen kiaknázatlan olajmezőt tárna majd fel.

A történészek ennek ellenére azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a sziget sosem létezett, és az 1700-as évek térképein csak a korábbi pontatlanságokat vették át. Egyesek összeesküvés-elméleteket sejtenek a háttérben: így van, aki szerint az Egyesült Államok bombázta porig az apró földdarabot, míg mások a globális felmelegedést, vagy épp egy földrengést okolnak a sziget eltűntetésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár