2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A korai kőkorban is emberek éltek a Himalájában

2009. július 6. 07:45 MTI

A Himalája keleti részének eddig legrégebbi településnyomaira bukkantak osztrák kutatók. A Bhutáni Királyság északi részén végzett átfogó kutatás keretein belül az innsbrucki és bécsi geológusoknak sikerült bizonyítékot találniuk arra, hogy a Himalája magasan fekvő völgyeit már a korai kőkorban emberek lakták.

A kutatócsoport üledékelemzéssel, pollenhatározással, továbbá radiokarbonos és lumineszcens kormeghatározással próbált fényt deríteni arra, hogy kik lehettek a világ tetejének legelső lakosai. Eredményeik arra utalnak, hogy valószínűleg már 6700 éve felderítette az ember a Kelet-Himaláját, és legkésőbb 4700 évvel ezelőtt állandó lakhelyet is létesített ott - írta a Der Standard című osztrák lap.

Az innsbrucki egyetem kutatója, Michael Christian Meyer és a bécsi egyetem professzora, Hermann Häusler csapata által gyűjtött adatok ezen kívül arra is utalnak, hogy a népvándorlás összefüggött az éghajlatváltozással. Valószínűsíthető, hogy Bhután magasan fekvő völgyeinek lakosai azon tibeti nomádok leszármazottai, akik annak idején jakjaikkal együtt dél felé átkeltek a hágókon.

Szoros összefüggés van a nomádok vándorlási útvonalai, a Himalája gleccsereinek kiterjedése és a monszun váltakozó erőssége között - hangsúlyozta Meyer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár