2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadiereklyéink kincsesháza is feltárul a Múzeumok Éjszakáján

2009. június 17. 14:47 MTI

Tíz év a NATO-ban címmel különleges kiállítás mutatja be a NATO országok egyenruháit és felszereléseit, a Magyar Honvédség NATO missziójának életét. Akinek még nem megy a robbanóanyag mentesítés, most begyakorolhatja a tűzszerész robot és a robbanásálló tűzszerészruha segítségével.

A Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán a missziókban alkalmazott új gyalogsági fegyverek arzenálja, valamint új vegyifelderítő és híradástecnikai képességek (GEPÁRD, KGP-9, MINIMI) kerülnek bemutatásra. Látható lesz a Magyar Honvédségben rendszeresített ATLAS légvédelmi rakéta indítóállványa és hordozójárműve, egy összkerékhajtású Mercedes Unimog terepjáró.

A Márvány teremben az érdeklődők kipróbálhatják a JET FLY (MIG 29) harci vadászrepülőgép szimulátort. A Kapisztrán téren D-442 FUG (felderítő úszó gépjármű), BTR 152 páncélozott csapatszállító harcjármű és BRDM-2 páncélozott harcjármű bemutatására kerül sor. Látható lesz az 1950-es évekbeli Déli Védelmi Rendszer egy különleges erődeleme tüzelőállásba helyezett MAXIM géppuskával. A tüzelőállásból óránként vaklőszerrel géppuskatűz imitációt hajtanak végre 21.00 és 24.00 óra között. Az SZ-100 elektromos jelzőrendszer, azaz a ”VASFÜGGÖNY” imitált szakszerű üzemeltetése is a program részét képezi.

Kétóránként a Nándor Honvéd Díszőrség díszőrjáratában és színpompás díszegyenruhájában gyönyörködhetnek. 18.00 és 20.00 órai kezdettel pedig a Magyar Honvédség Szolnoki Helyőrségi Zenekar térzenéje szórakoztatja a látogatókat. 22.30 és 24.00 órai kezdettel Nagy Csaba tárogatóművész kuruc kori koncertjét hallhatják.

A múzeum állandó és időszaki kiállításai szakmai tárlatvezetéssel tekinthetők meg 19.00-21.00-23.00-01.00 óra kezdési időpontokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár