2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom még mindig magának követeli Nofertitit

2009. június 14. 20:20 MTI

Továbbra sincs nyugalom a Nofertiti egyiptomi királynét ábrázoló, Berlinben őrzött világhírű mellszobor körül. Egyiptom vasárnap megerősítette, hogy visszaköveteli a szobrot.

Minderről Záhi Havvász egyiptomi régészeti főfelügyelő nyilatkozott a Tagesspiegel am Sonntag című lapnak, utalva arra, hogy országa megfelelő bizonyítékokkal fogja alátámasztani követelését. Havvász a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy a mellszobor Egyiptomból való elszállítása - annak 1912-es megtalálása után - törvénytelen volt. "Úgy vélem, megfelelő érvekkel rendelkezünk Nefertiti visszaszállítására" - fogalmazott a főfelügyelő, utalva arra, hogy hamarosan hivatalosan is előterjesztik az ezt célzó követelést.

A szobrot 1912-ben tárta fel Ludwig Borchardt német régész, aki 1907 és 1914 között folytatott régészeti kutatásokat az egyiptomi Amarnában, Nofertiti és férje, Ehnaton fáraó birodalmának fővárosában. Ehnaton - eredeti nevén IV. Amenhotep - az ókori egyiptomi dinasztia tizedik fáraója i.e. 1355 és 1337 között uralkodott. Borchardt a mintegy 3400 évesnek ismert mellszobrot egy ideig kairói lakásában őrizte, majd Berlinbe vitette. A német régész számos leletet is talált Nefertitivel kapcsolatban, így például rábukkant egyik nyakékére is.

Az interjúban Havvász utalt arra, hogy mintegy 5000 egyiptomi művészeti kincs található külföldön. Kijelentette ugyanakkor, hogy ezek közül mindössze öt számít egyedülállónak az egyiptomi kultúra számára, köztük Nofertiti szobra is. Egyiptomi részről korábban hivatalos kérelmet még nem terjesztettek elő a hajdani királyné mellszobrának visszaszolgáltatására, a szépséges Nofertiti pedig a berlini múzeumlátogatók kedvence. Havvász ugyanakkor már korábban is hangoztatta, hogy a mellszobor törvénytelenül került ki az országból, s annak feltárója, Ludwig Borchardt "becsapta" Egyiptomot.

Nofertitivel kapcsolatban egyébként nem csupán a "tulajdonjog" az egyetlen vitás kérdés. A közelmúltban egy svájci művészettörténész a szobor hitelességét is megkérdőjelezte, azt állítva, hogy az hamisítvány. Henri Stierlin szerint Nofertiti nem az "igazi", a mellszobor - mint állította - 1912-ben Ludwig Borchardt megrendelésére készült. A büszt jelenleg a berlini egyiptomi múzeum büszkesége, de a tervek szerint októbertől a közelmúltban felújított Neues Museumban ékeskedik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár