2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a Hruscsovhoz írt Miatyánkot

2009. június 15. 12:58 MTI

A Hruscsov-féle Miatyánk szövege, megfigyelési jelentés, börtönből írt levél is látható Salgótarjánban a Nógrád Megyei Levéltár legújabb kiállításán, amely az 1956-os forradalmat követő megtorlás Nógrád megyei történetét mutatja be.

Tyekvicska Árpád igazgató elmondta: a forradalmat követő megtorlásra és annak elszenvedőire Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének és újratemetésének évfordulója kapcsán emlékeznek. A nógrádi intézményben jelentős kutatások zajlottak 1956-ról az utóbbi másfél évtizedben. Úttörő kötet volt Magyarországon a Nógrád megyei kronológia és személyi adattár, mint ahogy a kétkötetes dokumentumösszeállítás is.

Emellé két kötet mellé hiányzik a harmadik, amely az 1956 decembere után történteket mutatná be, de Á. Varga László, a levéltár korábbi igazgatója már dolgozik ezen a témán - mondta Tyekvicska Árpád. Hozzátette: ezt az ideiglenes hiányt pótolja a többéves gyűjtőmunka eredményeként rendezett kiállítás, amely eredeti fényképek, dokumentumok mellett másolatokat is tartalmaz más közgyűjtemények anyagaiból. A kiállítást Nógrád megyében több helyen is bemutatják, elviszik a városok középiskoláiba, és várják a salgótarjáni kiállítóhelyen a megyeszékhelyi iskolásokat is.



A tárlat Nagy Imre 1956. június 15-én, az ítélethozatal után elhangzott szavaival kezdődik. Látható a "Mi Atyánk, Hruscsov, ki vagy a Kremlben" kezdetű imádság gépelt szórólapja, amelynek terjesztéséért a hugyagi Polonkai János hat hónap börtönt kapott. Bemutatják azokat a kézzel írott lapokat, amelyeknek köszönhetően a nógrádi lakosság jó része a forradalom kitörésének egy hónapos fordulóján úgy tiltakozott a Kádár-kormány és a szovjet megszállók ellen, hogy délután 2 és 3 között nem ment ki az utcára. Olvashatók az "ellenforradalmi események" újságcikkei, egy politikai tiszt visszaemlékezése arról, hogyan sikerült eltussolni a Hadady-Hargitay- gyilkosságot. A salgótarjáni fiatal nemzetőröknek, Hadady Rudolfnak és Hargitay Lajosnak azóta már emlékházuk van, de még mindig nem tudni, hol temették el őket.

A kiállításon látható a megye területéről disszidált nevelőkről szóló kimutatás, az a lyukas zászló, ami '56 októberében-novemberében volt kifüggesztve a salgótarjáni acélgyárban, és fényképen az a Balassagyarmaton felállított koporsó, amelyre a hatalom azt íratta: "Itt nyugszik az ellenforradalom. Élt 13 napot." Önálló tabló emlékezik meg a december 8-i salgótarjáni sortűzről.

További részletek, látogatási információk a levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár