2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészítették a nyugdíjas Anna Frank fényképét

2009. június 9. 09:46 The Daily Telegraph

A szakértők elkészítették a Bergen-Belsenben tífuszban elhunyt, és később naplója kapcsán ismertté vált holland kislány, Anna Frank arcképét, amely soha le nem élt élete végefelé, 80 éves korában ábrázolja őt.

Anne Frank és családja 1942 júliusától 1944 augusztusáig bujkált, akkor felfedezték rejtekhelyüket és deportálták őket. A westerborgi ideiglenes táborból szeptember 2-án, az utolsó szerelvénnyel vitték őket Auschwitzba.

A kép azt ábrázolja, hogy miként nézhetne ki Anna Frank, ha nem halt volna meg az éhezés és tífusz következtében 15 éves korában Bergen-Belsenben, 1945 márciusában, alig pár héttel a tábor felszabadítása előtt. Az Anne Frank Trust UK által készített képhez az amerikai Phojoe cég eltűnt személyek fotóinak megalkotásához használt programját használták fel.



A képet oktatási célokra használják fel: a bejelentés szerint a gyerekek ugyanis ezáltal sokkal élénkebben emlékezhetnek majd arra, hogy milyen életek és lehetőségek vesztek oda, amikor a nácik hatmillió embert öltek meg a holokauszt során. Az alapítvány egyben levélíró versenyt is hirdetett: a gyerekeknek 80 éves önmaguknak kell üzenni a jövőbe, amivel szintén a rasszizmus ellen tüntetnének majd.

A lány naplóját egyébként 1947-ben publikálta édesapja, a család egyetlen tagja, aki visszatért a koncentrációs táborból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár