2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Serdülő tinédzser lett Anna Frankból

2009. január 6. 12:19 Times Online

Új fényben mutatja be a naplóíró hollandiai kislányt a BBC új sorozata: a híres könyv legújabb, a héten bemutatásra kerülő sorozata a serdülő tinilány szexuális ébredését is feleleveníti.

A héten bemutatásra kerülő Anne, a Jewish victim of the Nazis című tévéfilm öt részben, minden este fél órában eleveneti meg a lány első szerelmi élményeit. A napló megjelenése, majd annak különböző megfilmesítései óta ez az első kísérlet, hogy a zsidó szenvedés szimbóluma helyett végre egy teljesebb személyiséget ismerhessünk meg.

Deborah Moggach forgatókönyvíró és regényíró saját elmondása szerint megpróbálta elkerülni a korábbi szenteskedő ábrázolásokat, és attól is óvakodtak, hogy a lányt a holokauszt hatmillió zsidó áldozatának hangjaként jelenítsék meg. Ez azért is volt lehetséges, mert Moggach a világon elsőként kapott lehetőséget, hogy Anna saját szavait használja, és a napló olyan fejezeteit is feldolgozhassa, amelyet a család eddig nem engedett megjelentetni. Ezek alapján pedig Anna egy a korábbi gyermekmártír helyett fiatal, hormonjaival küzdő nő lett, aki épp szexuális öntudatra ébredne.

A lány 1942-ben kezdte el írni naplóját, amikor családjával egy amszterdami ház titkos szobáiba költözött. Azt két évig folytatta, amíg fel nem fedezték őket. A családot koncentrációs táborba hurcolták: Anna 1945-ben Bergen-Belsenben tífuszban halt meg.

Moggach Annának Peter van Pels-szel folytatott kapcsolatát mutatja be, aki két évvel volt idősebb a lánynál, és akivel két éven át együtt bujkáltak. Ráadásul a nézők első alkalommal láthatják Annának anyjával, és testvérével Margot-val fenntartott, igencsak ellentmondásos kapcsolatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár