2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Stasi manipulálhatta a Vörös Hadsereg Frakciót is

2009. június 1. 20:47 MTI

Újabb terhelő akta került elő arról a volt nyugat-berlini rendőrről, aki 1967 júniusában Stasi-ügynökként lelőtt egy tüntető pacifista diákot.

Az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági hivatal, a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság képviselője közölte ezt hétfőn, megerősítve egyidejűleg a Der Spiegel című hetilap erre vonatkozó információját.

A közelmúltban Németországban nagy politikai vihart kavart, hogy egy történész a Stasi-iratok tanulmányozása során rábukkant egy olyan dokumentumra, amely bizonyította, hogy a hajdani rendőr - aki ma Nyugat-Berlinben él, s magas állami nyugdíjjal rendelkezik - Stasi ügynök volt, s mellette tagja volt az NDK kommunista állampártjának, a Német Szocialista Egységpártnak is. A rendőr, Karl-Henz Kurras beismerte ezt, cáfolta ugyanakkor, hogy a diák - Benno Ohnesorg - lelövésére a kommunista állambiztonságtól kapott volna megbízást.

A Der Spiegel rendelkezésére álló, s a hivatal által megerősített iratból az derül ki, hogy a Stasi Ohnesorg lelövése után még éveken keresztül "ápolta" együttműködését Kurasszal.

A szakértők szerint az ügy várhatóan újabb hullámokat kelt. Az elmúlt napokban több kutató és politikus sürgette a Stasi hajdani nyugat-berlini kapcsolatainak átfogóbb feltárását, s több gyanú is megfogalmazódott. Így egyebek között az, hogy a keletnémet kommunista titkosszolgálat állt a nyugatnémet diákmozgalom egyik vezetője, Rudi Dutschke ellen 1968-ban elkövetett merénylet mögött is. Dutschke egyébként évekkel később belehalt a merénylet következtében elszenvedett sérülésekbe. Több történész pedig felvetette: ki kell vizsgálni, hogy az egykori NDK milyen mértékben manipulálhatta az 1968-as nyugatnémet diákmozgalmat, illetve a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakciót (RAF).

A Stasi iratait kezelő szövetségi hivatal szóvivője közölte: arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban ugrásszerűen megnő az aktákba betekintés kérők - amúgy is magas - száma. Matthias Platzeck brandenburgi tartományi miniszterelnök, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi elnöke egy hétvégi interjúban azt hangoztatta: régóta ismert, hogy néhány tízezer nyugatnémet, illetve nyugat-berlini dolgozott a Stasinak. Platzeck szerint épp ezért nem meglepő, hogy a rendőrség kötelékében is volt "spicli". Ezért azonban nem kell újjáírni az elmúlt évtizedek történelmét - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár