2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig sokan kíváncsiak a Stasi-aktákra

2009. május 18. 13:29 MTI

Az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi aktáinak megnyitása nélkül Németország ma más lenne, mint amilyen valójában - hangsúlyozta Marianne Birthler, az iratokat kezelő szövetségi hatóság vezetője, aki szerint változatlanul nagyon nagy az érdeklődés az akták iránt.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak nyilatkozva Birthler emlékeztetett arra, hogy a fordulat, illetve az NDK összeomlása után a szövetségi kormányban is voltak olyan megfontolások, hogy az aktákat meg kell semmisíteni vagy legalábbis a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné kell tenni azokat.

"Ha ez történt volna, ma védtelenek lennénk az NDK megszépítését célzó törekvésekkel szemben" - fogalmazott az a hatóság vezetője. "Sokan, akik annak idején együttműködtek a Stasival, ma is politikai vagy állami hivatalokban lennének, míg mások az akták segítsége nélkül nem tudnának szembeszállni az állítólagos ügynöki gyanúsítgatásokkal" - hangoztatta Marianne Birthler, aki úgy vélte: az akták megnyitása számtalan embernek biztosította azt a lehetőséget, hogy "betekintsen saját aktájába, rekonstruálhassa sorsát, s feldolgozhassa azt."

Birthler ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az akták nyilvánosságra hozatala kapcsán sokan bosszútól és megtorlástól tartottak. Erre azonban - mint hangsúlyozta - nem került sor. "Nap mint nap találkozunk olyan emberekkel, akik tanulmányozzák saját aktáikat, s azután szuverén döntést hoznak arról, hogy miként kezeljék mindazt, amit az iratokból megtudnak. S ez rendkívül fontos" - jelentette ki a hatóság vezetője.

Marianne Birthler elmondta, hogy változatlanul nagyon nagy az érdeklődés az akták iránt. Utalt arra: az elmúlt években összesen 1,7 millióan kérelmezték, hogy betekinthessenek saját irataikba. 2006-ig a kérelmek száma évről-évre némelyest csökkent, de 2007-től ismét növekedni kezdett. Tavaly 87 ezer ilyen kérelem volt, s az idei esztendő első hónapjaiban is már sok kérvény érkezett be. Az egykori keletnémet polgárjogi harcos úgy vélte, hogy az általa vezetett hivatalra még sokáig szükség lesz. 1990-ben sokan úgy gondolták, hogy a hatóság csak tíz évig fog működni - emlékeztetett Birthler, hozzáfűzve: sok szól amellett, hogy az intézmény még a békés forradalom 30. évfordulóján, azaz 2019-ben is működni fog.

Az illetékes szövetségi hatóság archívumaiban mintegy 5,5 millió aktát tárolnak, amelyeket a volt kommunista állambiztonsági minisztérium 1950 és 1989 között "halmozott fel". Közöttük áldozatok és ügynökök aktái egyaránt szerepelnek, amiről a hatóság külön kimutatással rendelkezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár