2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborúra és rendszerváltásra emlékeznek a lengyelek

2009. május 12. 09:15 MTI

Lengyelország nagyszabású rendezvénysorozattal készül a kommunista tömbben rendezett első szabad (lengyelországi) választások idei 20. évfordulójának megünneplésére és az első világháború kitörésének 70. évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekre - tájékoztatott Varsóban Andrzej Przewoznik államtitkár.

A 46 éves történész 1992 óta vezeti a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanácsot, és hivatala anyagilag is rendszeresen támogatja a lengyel-magyar emlékhelyek megjelölésére irányuló kezdeményezéseket, emléktáblák, emlékművek állítását, az első világháborús galíciai katonatemetők restaurálását. Legutóbb ő terjesztette fel magas lengyel kitüntetésre Esterházy Jánost, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjét, az ő támogatásával nyílt meg a katyni emlékkiállítás a budapesti Terror Házában, és létesült Óbudán a Katyni Emlékpark, illetve kerül felállításra hamarosan egy emlékmű ugyanott.



Przewoznik a két évforduló megünneplésére felállított szervezőbizottság fő koordinátora. Mint elmondta, készítettek egy akcióprogramot, mely Lengyelországon kívül több más európai országra és az Egyesült Államokra is kiterjed. A szervezésbe nem kormányzati szerveket is bevontak. A legmagasabb szinten is lesznek állami ünnepségek, amelyek június 4-re, a szabad választások évfordulójára, illetve szeptember 1-jére, a világháború kitörésének napjára összpontosulnak.

Tudományos konferenciák, koncertek, kiállítások, találkozók rendezésével igyekeznek az ünnepségeket minél változatosabbá tenni. A politikai és állami dimenzió mellett nevelési célzatot is szándékoznak adni az ünnepségeknek. "Ez a legfontosabb, mert ez bizonyosan megmarad" - hangsúlyozta az államtitkár. Sok fiatal vesz részt a szervezésben, filmbemutatókat, filmszemléket, kiállításokat, lapmellékleteket, képregényeket is terveznek az egykori eseményekről.

A második világháború kitörésével kapcsolatos fő ünnepségek szeptember 1-jén, Gdanskban, a Westerplattén lesznek, ahol a német támadás megindult. Meghívták az európai államok vezetőit, és ez alkalommal írják alá a gdanski II. világháborús emlékmúzeum alapító okmányát is. "Ki akarjuk emelni, hogy Lengyelország volt az az ország, amelyet elsőként ért nyílt hitleri katonai agresszió, egyúttal azt is, hogy ez az ország szállt szembe elsőként a német, majd a szovjet agresszióval" - mondta Przewoznik. Emlékeztetett arra, hogy a világháború kitörésével Európa két totalitarizmus harapófogójában találta magát, annak minden rettenetes következményével.

A megemlékezéseknek - húzta alá - fontos eleme lesz a lengyel menekültek magyarországi befogadása. "Ki kell fejeznünk hálánkat a magyarok iránt azért, hogy a barátok mellé álltak a bajban, és nekik köszönhetően több tízezer lengyel menekült megfelelő körülmények között átvészelhette a háborút". Przewoznik hivatala a magyar Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal közösen tudományos konferenciát szervez Budapesten, de terveznek ünnepségeket a lengyel menekültek sírjainál is, a fővárosban és vidéken is.

A közös ünneplés a magyarokkal azért is fontos - folytatta -, mert a lengyelek közül sokan Magyarország második világháborús szerepét még mindig egyoldalúan negatívan ítélik meg, az országot Hitler szövetségesének tekintik, és mit sem tudnak a lengyeleknek nyújtott magyar segítségről. A közös konferencia fő célja éppen ennek tudatosítása, ezt a segítséget szeretné feleleveníteni kiállítások, publikációk, magyar újságokban is publikálandó mellékletek formájában. "Nem eléggé használjuk ki ezt a hatalmas tőkét a kétoldalú kapcsolatokban" - hangsúlyozta Przewoznik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár