2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakmai képzés tanároknak

2009. május 4. 12:09

Hiánypótló kurzust indít a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum: a történelemtanárokat vezető történészek ismertetik meg szakmájuk legújabb eredményeivel és szakmai vívmányaival.

Az utóbbi évtizedekben a történettudomány radikálisan megújult: a történészek más tudományágaktól kölcsönvett módszereket kezdtek használni, a történetírás – elsősorban ismeretelméletileg – önreflexívvé vált, olyan tárgyakat kezdtek legitimnek tekinteni, ami addig legfeljebb érdekességnek számított, és mindez jelentős empirikus eredményeket hozott. Önkritikusan meg kell vallanunk azonban, hogy ez a megújulás Magyarországon eleddig az egyetemi történészképzést sem hatotta át a kívánatos mértékben, így érthető, hogy az új szemléletmód a közoktatásban még kevésbé érvényesül.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár most szűkebb szakterületéről kilépve ezt a hiányosságot igyekszik pótolni új, májusban induló általános és középiskolai történelemtanároknak szóló továbbképzésével. A 30 órás, akkreditált kurzus a kortárs áramlatokat jól ismerő és hatékonyan alkalmazó, nagy tekintélyű tudósok közvetítésével kívánja bővíteni a résztvevők szakmai repertoárját. A program oktatója többek között Romsics Ignác, Gyáni Gábor, Klaniczay Gábor, Hadas Miklós, Faragó Tamás és Kontler László.

A sorozat két nagyobb blokkból áll. Az első a kortárs irányzatok módszereit, elméleti előfeltevéseit és empirikus eredményeit ismerteti meg a résztvevőkkel (művelődéstörténet, mentalitástörténet, új kultúrtörténet, az irodalom társadalomtörténete, történeti demográfia, mikrotörténet, történeti antropológia, kvantitatív történetírás, a társadalmi nemek története, várostörténet, tudománytörténet, eszmetörténet, fogalomtörténet).

A második blokk már nem a tudományos áramlatok felől közelít, hanem nagy jelentőségű, de a történelemoktatásban mégis kényesnek vagy háttérbe szorítottnak számító témákon mutatja be az új szemléletmód alkalmazásának lehetőségeit (1956, rendszerváltás, a test és a testmozgás története, stb.).

A továbbképzésről bővebb tájékoztatást a www.semmelweis.museum.hu/tovabbkepzes címen nyújtanak, és ugyanitt nyílik mód a jelentkezésre is.

Még több információ a továbbképzésről (pdf)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár