2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műkincsvita árnyékában nyílik meg az új Akropolisz múzeum

2009. április 29. 08:46 MTI

Világszerte közvetített, hatalmas ünnepséggel nyitják meg június 20-án az új Akropolisz múzeumot Athénban.

Antonisz Szamarasz görög kulturális miniszter televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy a különleges "ékszer" felavatása világraszóló esemény lesz. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múzeumban tett látogatása után kijelentette, hogy a görögök büszkék lehetnek az új intézményre.

Az Akropolisz lábánál elhelyezkedő három emeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum építése több mint tizenegy évig tartott Bernard Tschumi svájci sztárépítész tervei alapján. Az épületből csodálatos, szabad kilátás nyílik a görög főváros jelképére.

Athén a jelentések szerint a nyitóünnepséget is fel akarja használni arra, hogy Nagy-Britanniát az antik Parthenon-frízek visszaszolgáltatására kényszerítse. A görögök szerint ugyanis az új múzeum megnyitásával már nem lehet magyarázat arra, miért ne adják vissza a britek a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket. A British Múzeum eddig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére. Ezért a fennmaradt 96 darabból 56 még mindig a londoni múzeumban található.

A 19. század elején Lord Elgin, az akkori konstantinápolyi brit nagykövet az Akropoliszon lévő Parthenon és egyéb műemlékek legjobb állapotban megmaradt részeit szétszerelte és Angliába szállíttatta. Athén már több mint negyed évszázada követeli a visszaszolgáltatásukat. A Parthenon az antik Görögország leghíresebb még létező építészeti műemlékeinek egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár