2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éttermi panoráma veszélyezteti az athéni örökséget

2007. augusztus 16. 16:00

Az Új Athéni Múzeum étterméből nyíló kilátás miatt hamarosan sor kerülhet két, korábban kiemelten védettnek számító műemléképület lebontására a görög fővárosban.

Az épület homlokzata

Az épületet, amin a vita kirobbant, Pablo Picasso barátja tervezte, Ödipuszt és a szfinxet ábrázoló mozaikok díszítik, és az Art Deco kiemelkedő példájának tartják. A görög főváros klasszikus romjaihoz vezető sugárúton fekszik, minden útikönyv fontos látnivalóként ajánlja, most mégis meghiúsítással fenyegeti Európa egyik legnagyszabásúbb múzeumának megnyitóját, mert eltakarja a kilátást a múzeum étterméből az ókori építményekre.

A Kulturális Minisztérium tisztségviselői azt állítják, hogy a Vasszilisz Kuremenosz által tervezett négyemeletes, építészeti gyöngyszem eltakarja a kilátást a Parthenonra az Új Akropolisz Múzeum étkezőjének teraszáról. A páratlan kilátás lenne az egyik vonzereje a múzeumnak, amely a görögök reményei szerint egy napon majd falai között őrizheti a Parthenon és Erechtheion Lord Elgin által Londonba vitt, és ma is ott őrzött márványszobrait.

30 év előkészület, halogatás és elkeseredett viták után a múzeum építése végre a befejezéséhez közeledik. Szeptemberben átköltöztetik az antik tárgyakat az új múzeumba, amely várhatóan a jövő évben nyílik meg. "Az Új Akropolisz Múzeum az egyetlen interaktív múzeum, hiszen az Akropolisz és a Parthenon meglepetésszerűen látható belőle. A múzeum arra szolgál, hogy megmutassa, mi van kívül és belül" - magyarázza Bernard Tschumi, svájci-amerikai építész.

Az épület az új múzeum felől

A 94 millió dollár költségű komplexum építése során azonban korábban legalább egy tucat épületet sajátítottak ki vagy romboltak le, hogy helyet csináljanak a múzeumnak. De a rózsaszín márványból készült Art Deco épület, valamint az Oscar-díjas zeneszerző, Vangelisz neoklasszicista háza (állítólag a Tűzszekerek című filmhez írt zenéjének bevételéből vette) megmenekült a pusztítástól, mert rajta van a kormány által történelmi jelentőségűnek ítélt épületek listáján.

"Lebontásuk nem csupán két páratlan építészeti alkotás megsemmisítését jelentené, de Európa egyik legszebb sétálóutcáján található két városi homlokzat elpusztítását is. Ellenkezne mindazzal, amit az állam hangoztat, hogy az Art Deco épület olyan művészeti alkotás, amit meg kell őrizni" - mondja Nikosz Russzeasz építész. A múlt héten azonban a kormány megváltoztatta döntését, miután a tekintélyes Régészeti Tanács az Új Akropolisz Múzeum építtetőinek támogatásával úgy szavazott, hogy mindkét épületet le kell bontani a "Parthenonnal folytatott párbeszéd" érdekében.

Georgiosz Vulgarakisz kulturális miniszter azt remélte, hogy még ebben a hónapban aláírhatja az Art Deco épület lebontását elrendelő határozatot, de a közvélemény felháborodása még őt is megállította. A vita akkor vált közismertté, amikor a felbőszült turisták a témát feltették az internetre. "A világ minden részéről vannak támogatóink, akik olvasták a blogunkat. A helyzet iróniája, hogy éppen egy étteremből való kilátás indította el a vitát. Az Art Deco épületet éppen azért tervezték kis erkélyekkel, hogy ne lehessen ott étkezni, mivel az építész úgy vélte, hogy olyan szent épületekkel szemben, mint az Akropolisz, bűn csámcsogni."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár