2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhagyatott romok és szent helyek

2009. április 21. 16:26 MTI

Az Árpád-kori magyarországi templomokról nyújt áttekintő képet az a fotókiállítás, amely hétfőtől látható Budapesten - mondta el Rochlitz István fotográfus, a tárlat anyagának készítője.

A budapesti Kájoni János Házban nyílt, május 3-ig megtekinthető fotókiállításra mintegy ezer felvételből válogatták ki azt a 36-ot, amelyet a nagyközönség elé vittek. Összesen eddig mintegy 300 helyszínről állítható biztosan, hogy jelenleg is rendelkezik Árpád-kori templommal, templomrommal, kolostorral vagy kolostorrommal, ám az adattár folyamatosan bővül - közölte a művész.

Rochlitz István arról is beszélt, hogy a 300 helyszínből eddig 80-at járt be, több alkalommal pedig egészen elhagyatott helyeken találta meg a romokat, például egy erdő közepén. A feldolgozást az is nehezíti, hogy sok templom legtöbbször zárva van, és mivel szent helyekről van szó, az is előfordul, hogy nem szívesen nyitnak kaput a belső tér lefényképezésére. Elmondása szerint a templomok felkutatását sokszor a helyiek sem tudják megkönnyíteni, volt olyan eset is, amikor érdeklődésére teljesen rossz irányba igazították el. Természetesen vannak pozitív élmények is, például az északkelet-magyarországi Váraszón egy kisebb dombon lévő temetőben megtalálta a rendbe hozott templomot.

A kiállított képek közül kiemelte a hidegségi kerek alaprajzú templomot, amelyhez a későbbiekben egy barokk templomot építettek, emiatt inkább belülről volt érdemes lefotózni. Így került lencsevégre a 12 apostolt ábrázoló freskó, ami mellett a kutatók egy későbbi, szintén a 12 apostolt ábrázoló freskót találtak. Kihívásként értékelte, hogy Dörgicsén öt templomról van tudomása, de eddig még csak hármat sikerült megtalálni és lefényképezni. Ugyanígy a Margitszigeten is három templomról tudnak, szemben a köztudatban lévő eggyel, ennek a lefényképezése is a tervei között szerepel. Az egyik legrégibb templomnak a kiállításon is szereplő nagylózsit mondta, amely bizonyíthatóan már állt I. Szent István király korában.

Mivel nincs átfogó mű az Árpád-kori egykori vagy ma is használatban lévő kultikus épületeiről, hosszú távú tervként említette, hogy Bodor Imre történésszel, a képzőművészeti egyetem tanárával közösen összeállítanak egy könyvet, amely képanyagával és tudományos igényű kommentárjaival átfogóan bemutatja majd az Árpád-kori templomokat és romokat - tette hozzá a fotólabor vezetésével is foglalkozó fotós.

Rochlitz István fotográfiai tanulmányait 1997 és 1999 között végezte a Práter utcai Budapesti Kézműves Iparkamara iskolájában fotó szakon. 1999-ben különdíjat nyert az Ifjú Alkotóművészek Országos Versenyén, 2000-ben pedig a Nyitott szem fotópályázatán első és második helyezést és közönségdíjat is kapott. Rendszeresen jelennek meg képei különböző lapokban, magazinokban, CD-borítókon, könyvekben. Fotói 1999 óta szerepelnek kiállításokon, első önálló bemutatója 2005-ben volt, ez a hatodik önálló tárlata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár