2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre kevesebb templomot újítanak fel Hargita megyében

2009. március 15. 10:32 MTI

A romániai Hargita megyében egyedül a Kányád (Ulies) községhez tartozó székelydályai (Daia) református parókia részesül a román kormány által templomok építésére és felújítására nyújtandó év eleji támogatásokból.

A bukaresti Kulturális és Vallásügyi Minisztérium honlapján megjelent adatok szerint kevéssel több mint 3 millió lejből (mintegy 210 millió forintból) újíthatják fel vagy építhetnek új templomokat, ima- és közösségi házakat az erdélyi magyar történelmi egyházak.

Ez hozzávetőlegesen ugyanakkora összeg, mint amekkorát 2008-ban utalt ki a román kormány. Míg azonban tavaly a Hargita megyei katolikus és protestáns egyházközségek mintegy félmillió lejből (35 millió forintból) gazdálkodhattak, idén ez az összeg mindössze 65 ezer lej (kevesebb mint 4 és fél millió forint). A hivatalos dokumentumból az is kiderül, hogy az ortodox egyház Erdélyben mintegy 15 millió lejt (több mint egy milliárd forintot) kap a már említett célra.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: az állami támogatások hiányát saját forrásaiból pótolják. "A megye több szinten is támogatja az egyházakat, mert hiszünk közösségmegtartó és -erősítő szerepükben. Tízszer nagyobb összeggel, mint amit Románia kormánya számunkra félretett" - hangsúlyozta Borboly. A megyei vezető hozzátette: félmillió lejt (35 millió forintot) nyújtanak az egyházi, illetve 100 ezer lejt (valamivel kevesebb mint 7 millió forintot) a műemlékvédelmi programon keresztül.

Ezen kívül a kulturális, szociális és egyéb jellegű támogatások révén még további mintegy 100 ezer lej jut az egyházaknak Hargita megyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár