2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reagan alatt merült feledésbe a Fehér Ház lemezgyűjteménye

2009. február 22. 14:32 MTI

Barack Obama amerikai elnök új otthonában, a Fehér Házban hamar felfedezte, hogy az alagsor több mint 2 ezer vinil lemezt rejt.

A Fehér Ház lemezgyűjteménye Richard Nixon elnöksége idején jött létre, amikor az amerikai lemezgyártók társasága (RIAA) javasolta az elnöknek, hogy a könyvtár mellett legyen a Fehér Háznak ilyen gyűjteménye is. A társaság 1973-ban ajándékozott erre a célra mintegy 2 ezer lemezt, köztük sok popot, country-t, nashville-i és New Orleans-i muzsikát, Elvist és Beatlest egyaránt.

Gerald Fordot nem érdekelte különösebben a zene, a gyűjtemény csak a Carter-adminisztráció alatt bővült. A válogatást John Hammond, a legendás producer, Bob Dylan felfedezője végezte Bob Blumenthal zenekritikussal. A kétszáz album, amellyel a gyűjteményt gazdagították, szándékaik szerint a korszak népzenéjének gazdagságát és sokféleségét volt hivatott illusztrálni. Volt közöttük Sex Pistols, Rolling Stones és Led Zeppelin is.

Jimmy Carter gyakran hallgatta őket, de 1981-ben, amikor Ronald Reagan került a helyére, felesége, Nancy, úgy döntött, hogy a sok helyet elfoglaló vinileket a harmadik emeleti folyosóról le kellett vinni az alagsorba. Így történt, hogy a lemezeket elfelejtették. Még a zenét ugyancsak kedvelő Bill Clinton sem használta őket. Obama viszont már néhány kedvencét is megtalálta közöttük, mint például Bob Dylan Blood On The Tracks-ét, vagy Bruce Springsteen Born To Run-ját.

Még nem tudni, hogy mi lesz a gyűjtemény sorsa, felfrissítik-e CD-kkel, vagy tekintettel arra, hogy az új elnöknek van saját iPodja, ott fognak továbbra is porosodni a pincében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár