2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulináris időutazás Haydnnal

2009. február 22. 12:42 MTI

Joseph Haydn kedvenc receptjeit is tartalmazza az a szakácskönyv, amelyet a közelmúltban mutattak be a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban.

A kötet szerzője, Thomas Freudensprung osztrák színész és hobbiszakács 108 korabeli receptet gyűjtött össze, utalva a nagy zeneszerző 108 szimfóniájára. Az ORF magyar nyelvű honlapján található beszámoló szerint az olvasók tulajdonképpen egy kulináris időutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.

A leírt ételkülönlegességek, amelyek között hagyományos magyar, pannon, burgenlandi, bécsi és angol fogások találhatók a mai kor ízlésvilágához igazítva, azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult, illetve élt.

A 204 oldalas, Kochen macht Haydn Spass című könyv számos korabeli, részben a zeneszerzőhöz kötődő anekdotával fűszerezi az étkezési szokások bemutatását. Egyebek között kiderül belőle, hogy a zeneszerző imádta az édességet – köztük a marcipánt és a csokoládét –, mi több, szenvedélyes horgász volt.

A könyvhöz CD-lemez is tartozik, amelyről Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza elárulja, hogy annak idején mennyi időt szántak az egyes fogások elfogyasztására. A kötet megjelentetésére a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Haydn-emlékév szolgáltatta az alkalmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár