2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Webkamera közvetít a nagy londoni tűzvész emlékművéből

2009. február 17. 16:38 MTI

Másfél évig tartó felújítás után újra látogatható a brit főváros egyik idegenforgalmi nevezetessége - az 1666-os nagy londoni tűzvész emlékére épített torony. A munkálatok 4,5 millió fontba (1525 milliárd forintba) kerültek.

A nagy londoni tűzvész 1666. szeptember 2. és 5. között pusztított, a lángok martalékává lett a város nyolcvan százaléka. Thomas Farriner, egy királyi pékség vezetője figyelmen kívül hagyta, hogy az egyik kemencében nem aludt ki a parázs. Ennek következtében 1666. szeptember 2-án vasárnap hajnalban tűz ütött ki. Az erős szél miatt a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy London majdnem teljes egészében leégett. A Szent Pál katedrális és még 87 templom vált az enyészeté, a tűzvész ugyanakkor véget vetett az egy éve pusztító pestisjárványnak.

Amikor kihunytak a lángok Sir Christopher Wren, a 17. század nagy angol asztronómusa, a Royal Society egyik alapítója és korának egyik legnevesebb építésze, akinek nevéhez 51 londoni templom tervezése fűződik, kapta a megbízást a főváros újjáépítésére. Az új város részeként Wren és barátja, Robert Hooke egy klasszicista ihletésű emlékművet, egy egyszerű dór oszlopnak álcázott tornyot tervezett aranyozott gömbbel a tetején. Az emlékmű 61 méter magas - ilyen távolságra volt a toronytól a Pudding Lane-en álló pékség, ahonnan a tűz kiindult. A torony tetejére 311 lépcső visz föl.

Az emlékművet 1677-ben fejezték be. Wren és Hooke eredetileg csillagvizsgálónak és tudományos laboratóriumnak szánták az építményt, ám az utcai forgalom keltette zaj és rázkódás áthúzta számításaikat, ettől fogva a torony csupán idegenforgalmi nevezetesség volt. A turistákon kívül vonzotta az öngyilkosokat is: az idők folyamán legalább hat személy vetette innen magát a mélybe, míg a 19. században el nem kerítették a torony kilátóját.

A másféléves munkálatok során az építményt letisztították, elvégezték a szükséges javításokat, a gömb felújítására pedig 30 ezer lap aranyozó fóliát használtak fel. A kilátóteraszon új távcsöveket helyeztek el, valamint egy új webkamerát azok számára, akik képtelenek a torony tetejére vezető 311 lépcsőfok leküzdésére: az emlékműben ugyanis nincs lift. Azok viszont, akik időt és fáradságot nem sajnálva felgyalogolnak a torony legtetején lévő kilátóra, gyönyörködhetnek a girbegurba középkori utcácskák szövedékében, a Sir Christopher Wren által tervezett Szent Pál katedrálisban, ahogy a modern hivatali épületek és felhőkarcolók látványában is.

Amikor a látogatók leérnek, díszoklevelet kapnak, amely ország-világ előtt tanúsítja hősies erőfeszítéseiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár