2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt az évszázados héber gyűjtemény

2009. február 11. 15:13 MTI

Egy igen ritka leletet, egy héber könyvekből és kéziratokból álló 11 ezer darabos gyűjteményt mutatott be a Sotheby's aukciósház. A vevőre váró kollekciót a legnagyobb magánkézben lévő judaisztikai gyűjteményként tartják számon.

A Valmadonna Alapítvány Könyvtára olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat is magában foglal, mint az a 16. századi héber bibliamásolat, amely egykor a Westminster Apátság tulajdonában volt. Egyes példányokon égés- és víznyomok, illetve a vallási üldözés más jegyei láthatók. "Nem ismerünk más ehhez fogható, magánkézben lévő gyűjteményt. Ez még a világ közgyűjteményeiben található nagy kollekciók némelyikével is vetekszik" - mondja Arthur Kiron, a Pennsylvania Egyetem judaisztikai gyűjteményének kurátora, hozzátéve: nagyon ritka, hogy egy ilyen nagy jelentőségű gyűjteményt eladnak.

A könyvtár, amelynek értékét 40 millió dollárra (több mint 9 milliárd forintra) becsülik, először tekinthető meg teljes egészében a Sotheby's manhattani galériájában február 19-ig. A gyűjteményt kezelő alapítvány arra kérte az aukciósházat, hogy együtt adja el a kollekciót, így azt nem fogják megbontani, nem lehet majd egy-egy darabot megvásárolni.

A Valmadonna könyvtár a 88 éves londoni Jack Lunzer gyűjtői "életműve". Lunzer azonban nem részesül majd az árverés bevételéből, azt a gyűjteményt felügyelő alap fogja kezelni, mint ahogy az alap dönt arról is, hogy végül egy közintézmény vagy egy magángyűjtő ajánlatát fogadják el. Lunzer, aki részt vett a Shoteby's New York-i kiállításának hétfői megnyitóján, azért megjegyezte: szeretné, ha a gyűjteményt a Kongresszusi Könyvtár vásárolná meg. "Az igazán nagy öröm lenne számomra" - mondta.

Sharon Mintz, a legnagyobb amerikai judaisztikai közgyűjteményt birtokló Zsidó Teológiai Szeminárium zsidó művészetet felügyelő kurátora szerint bárki veszi is meg a könyvtárat, az azonnal a "héber kultúra tanulmányozásának egyik toplistás helyén találja magát".

Lunzer kollekciójának egyik legbecsesebb darabja egy szinte eredeti állapotában fennmaradt, hiánytalan babilóniai Talmud, amelyet 1519 és 1523 között nyomtatott Daniel Bomberg, héber könyvek keresztény nyomdásza. A kilenc kötetes, bőrkötésű Bomberg-példányt a héber nyomtatások legértékesebb darabjai között tartják számon. A négy évszázadon át a Westminster Apátság könyvtárában őrzött Talmud "becserkészése" több mint 25 évébe tellett Jack Lunzernek. A gyűjteményben szereplő kézzel írt kötetek között található a Valmadonna kódex I., az 1189-ben készült héber biblia az egyetlen példány, amely fennmaradt a középkori Angliában.

Jack Lunzer bejárt minden helyet, ahol héber műveket nyomtattak, gyűjteményének darabjait Kalkuttából, Mumbaiból (Bombay), Kairóból, Sanghajból szerezte be, ahol a holokauszt elől menekülő zsidók menedéket kerestek. A legtöbb mű azonban Itáliából, Konstantinápolyból és Jeruzsálemből származik. Az Egyesült Államokon kívül a British Library, az oxfordi Bodleian Könyvtár, a Francia Nemzeti Könyvtár és az Izraeli Nemzeti könyvtár birtokában találhatók jelentős judaisztikai gyűjtemények.

New Yorkban négy nagy teremben mutatják be a kollekciót, amelyet Lunzer korábban otthonában tartott, a gyűjtemény darabjai minden sarkot elfoglaltak, még a kerti fészerben is a könyveket tárolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár