7 végzetes pillanat

Megtalálták Leonardo ismeretlen rajzait

2008. december 18. 14:23 MTI

Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán - jelentette be csütörtökön a párizsi múzeum.

A France 2 francia közszolgálati televízió híradójának beszámolója szerint az alig látható rajzokat akkor vette észre a Louvre egyik muzeológusa Leonardo da Vinci festményének hátoldalán, amikor azt egy laboratóriumi vizsgálat miatt leemelték a helyéről. Amit ő egy lófejnek és egy koponyarészletnek vélt látni, arról jelenlévő kollegái először úgy gondolták, hogy csak piszokfoltok.

Az infravörös vizsgálat azonban igazolta a muzeológust, sőt egy harmadik, szabad szemmel nem látható rajzot is kimutatott. Ezen az alig 15 centiméteres képen a báránnyal játszó gyermek Jézus felsőteste látható. Ez utóbbi rajz hozható egyértelműen összefüggésbe a festményen magán is megjelenő kisdeddel és báránnyal.

Vincent Pomarede, a Louvre főmuzeológusa szerint a rajzok egyértelműen Leonardo da Vinci stílusában készültek, de hogy tényleg a mester készítette-e őket, arra majd csak alaposabb vizsgálatok után lehet biztos választ adni. A Louvre szerint mindenképpen kivételes felfedezésről van szó, mert festmények hátoldalán nagyon ritkán szoktak rajzokat találni. Leonardo da Vinci esetében pedig még soha nem fordult elő.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!