2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi eposz kapta a legjobb film kínai Oscarját

2008. december 9. 07:54 MTI

A kínai nyelvű filmek nemes versengéséből egy 19. századi háborús dráma, Peter Csen (Peter Chan) Tau ming csong (Tau ming chong - Hadurak) című eposza került ki győztesen, de a tajvani filmesek is ünnepeltek.

A kínai Oscarként emlegetett Golden Horse Awards (Arany Ló-díj) 22 kategóriájában a hét végén hirdettek eredményt Tajcsungban. A díjkiosztó ceremónia igazi ünneppé vált a tajvani filmgyártás számára: az utóbbi években fellendült helyi filmipar komoly sikert könyvelhetett el a díjak felének megszerzésével. "A sok új rendező új reménnyel tölt el bennünket. Friss, rezonáló tajvani mozikat adtak nekünk. Gratulálunk. Nagyon-nagyon boldogok vagyunk" - mondta a tajvani film kibontakozó reneszánszáról a sziget Oscar-díjas szülöttje, Ang Lee filmrendező, aki maga is két díjat nyújtott át a szombati gálán kollégáinak.

A legjobb film díja mégis a kínai kontinensen maradt: Peter Csen három 19. századi zsoldosról forgatott történelmi eposzával nyert, ráadásul a legjobb rendezés Arany Lovát is megkapta. "Filmem az emberi természetről szól. Csak némiképp több harci jelenettel. De nagyon jó volt az operatőrünk és az akciórendezőnk. Így aztán nekem csupán a drámai jelenetekre kellett összpontosítanom. Nem volt túl jelentős változás" - célzott Csen arra, hogy korábban szerelmes románcokkal alapozta meg a hírnevét.

Nagy figyelem övezte a Cape No. 7 című filmet is a díjátadón. A tajvani produkció hatalmas sikert aratott a szigeten, megdöntve a korábbi jegybevételi csúcsokat a megelőzhetetlen hollywoodi Titanic mögött végzett másodikként. A lepukkant rockénekes visszatér kis tengerparti szülővárosába, és kelletlenül csatlakozik egy helyi amatőr bandához - a történet remek szereposztásával és a tajvani kultúra földhözragadt ábrázolásával tömegeket hódított vissza a moziba. A Cape No. 7 a legjobb férfi epizódszereplő, a legjobb eredeti filmdal és a legjobb filmzene díján kívül a közönségdíjat is megnyerte a kínai Arany Lovak kiosztásának estéjén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár