2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tűzvész pusztította el a kőkori falut

2008. november 21. 14:51

Hatezerötszáz éves falu romjait fedezték fel a régészek Görögország középső részén - a település egykori lakói földműveléssel és állattartással foglalkoztak. A kőkorszaki falu maradványait Athéntól 280 kilométerre északra, Thesszáliában, Lárisza mellett fedezték fel gázvezeték építése során fedezték fel.

Thesszália termékeny síkságai vonzhatták a legkorábbi görög farmereket, legalábbis erre utal az a háromszáznál több kőkori település, amelyek maradványait a térségben, feltárták, köztük olyanokat is, amelyek a maguk korában "nagyvárosok" lehettek.

Az épületmaradványok vörös színűek, ami arra utal, hogy a települést tűz pusztította el. A házak falait ágakból fonták, majd agyaggal tapasztották be, s erős fagerendákkal támasztották meg. Agyag borította az épületek tetejét is. A romok között a régészek nagy számban találtak cserépedényeket, s festett motívumokkal díszített vázákat. Akadtak kőbalták, csontkaparók, s egyéb szerszámok. Az archeológusok néhány terrakotta szobrocskát is felfedeztek.

A feltárást végző régészek szerint a település valamikori lakói földműveléssel és állattartással foglalkoztak. A falu nem lehetett túl nagy, a házak egy alig 140 méteres átmérőjű körben helyezkedtek el. Négy évezreddel azután, hogy kőkorszaki lakói elhagyták falut, a területen egy apró temető létesült. A helyszínen eddig 15 sírt találtak, ahol az i.e. 4. és 1. század között temetkeztek.

A régészek eddig a kőkorszaki falunak csupán egy kis részét tárták fel, a falu többi része magánterületen van, így az ásatások folytatásához ezeket a földeket először ki kell sajátítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár