2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladják az utolsó angol hóhér naplóját

2008. október 22. 13:39 The Daily Telegraph

Nyilvánosságra hozták az utolsó angol hóhér 1941 és 1964 között írt naplóját, amelyben Harry Allen precíz feljegyzéseket vetett papírra az elítéltekről, és azok kivégzésének menetéről.

A naplóban olvashatunk az egykori kivégzettek koráról, testsúlyáról, magasságukról: ezen adatok azért is voltak létfontosságúak, ugyanis Allen így számolta ki, hogy milyen hosszú, és vastag kötél kell ahhoz, hogy az akasztás azonnali halált okozzon. Az utolsó hóhér 29 akasztást vezényelt le, és 53 másik mellett asszisztált Londonban, Manchesterben és Leeds-ben. A kivégzések során minden alkalommal fekete nyakkendőt kötött, és 15 éven át ugyanaz a segéd, Albert Pierrepoint állt mellette, akinek életéről nemrég tévéfilmet készítettek Angliában.

A legellentmondásosabb kivégzésre 1962. április 4-én került sor, amikor James Hanratty-t akasztották fel, annak ellenére, hogy többen próbálták őt felmentetni az emberölés miatti ítélet alól. A naplóban az első eset a legnyomasztóbb: Allen 29 évesen nézte végig az első ítélet-végrehajtást 1940. november 26-án, a Bedford börtönben. Szerinte bár az elítélt minden bátorságát elvesztve remegett, a hóhér „nagyon jó, tiszta munkát” végzett.

A férfi szerint voltak, akik mosolyogva, alig 6 másodperc alatt meghaltak, ám a 22 éves Peter Griffiths esetében, akit egy hároméves kislány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítéltek el, a haláltusa fél percig tartott. Allent a leginkább egy 1945-ös kivégzés sokkolta, amikor 5 német hadifoglyot akasztott fel, akiket azért ítéltek el, mert megölték egy társukat, aki felfedte szökési terveiket. Allen csupán a csoport vezetőjét tartotta bűnösnek, aki még halála előtt is igazi náciként szalutált, és éltette országát.

Az utolsó angol hóhér 1992-ben, 81 éves korában hunyt el. Naplóját, és értéktárgyait november 11-én árverezik el a Marshall's aukciósházban, és a szervezők 5000 font remélnek a tárgyakból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár