2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kerítéssel védik a homoktól az ősi kínai barlangokat

2008. október 21. 07:47 MTI

Kerítéssel védik Kína ősi falfestményeket őrző barlangjait az őket roncsoló homoktól; a kínai és amerikai tudósok által felhúzott, majd 5 kilométeres kerítés 60 százalékkal csökkentette a Mogao-barlangokba bejutó homok mennyiséget - derül ki a kutatók Science magazinban közzétett cikkéből.

Az egykori Selyemút mentén fekvő, az UNESCO világörökségi listáján szereplő barlangok mentése úgy kezdődött, hogy a kutatók fákat ültettek a barlangok és a szomszédos, homok borította hegyek közé - mondta el a kínai tudományos akadémia vezető kutatója, Csü Csien-csin (Qu Jainjun). A későbbiekben egy műanyagból készült kerítést is felhúztak, de mikor ez sem bizonyult elégséges védelemnek az ősi barlangokat erodáló homokkal szemben, műanyaggal és kövekkel fedték le a nagyobb homokos területeket.


Amit már eltemetett a homok

A nemzetközi csapat a kilencvenes évek óta dolgozik a barlangok megmentésén. Eredeti terveikben a természetes eszközökkel történő tereprendezés szerepélt, ámde mára a legmodernebb technika felhasználásával igyekeznek megvédeni a falfestményeket - tette hozzá a kutatásvezető. A kínai Kanszu (Gansu) tartományában fekvő Mingsa (Mingsha) hegyen található, nagyjából 1600 éves buddhista barlangokat az évszázadok során megannyi kár érte. Több tucatnyi Buddha-szobrot loptak el, illetve tettek tönkre 600 évvel ezelőtt. A legnagyobb rombolást ugyanakkor a huszadik század elején, a barlangokban bujkáló orosz katonák okozták. A katonák összefirkálták a falfestményeket és itt főzött ételeik füstje is rombolta az ősi kincseket.

Az emberi rombolás mellett a természet is megtette a magáét: a Dacsüan (Daquan) folyó partján fekvő többszintes barlangrendszer alsóbb szintjeit többször elárasztotta az olvadó gleccserekből táplálkozó folyó, megannyi falfestményt pusztítva el. A hatvanas években építettek egy gátat, hogy megvédjék a barlangokat a folyótól. Emellett a kínai kormány 2008-ban 38 millió dollárt különített el a barlangokban található műremekek védelmére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár