2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill megvesztegette volna Franco tábornokait

2008. október 21. 09:43 Times Online

Winston Churchill több millió dollárral vesztegette meg Franco tábornokait, hogy azok garantálják a spanyolok távolmaradását a második világháborútól - derül ki egy új könyvből.

A britek minden eszközzel a spanyolok háborús szerepléstől való távoltartásán munkálkodtak: nemrég arra derült fény, hogy Leslie Howard filmszínész is hasonló célokért tevékenykedett titkos ügynökként. Egy most megjelenő könyv arról számol be, hogy Churchill felhatalmazta Juan March spanyol bankárt, hogy titkos ügynökként több millió dollárral vesztegesse meg a tábornokokat. Cserébe a spanyolok nem támogatták volna egyik felet sem a vérontásban.

Az összeesküvés részleteit Pere Ferrer történész a hamarosan megjelenő, Juan March: The Most Mysterious Man in the World (Juan March: A világ legtitokzatosabb embere) című könyvében mutatja be, miután évekig kutatott a témában az angol és amerikai levéltárakban.

A szakmunka szerint 1940 nyarán Churchill meg volt győződve arról, hogy a spanyolok Hitler mellett lépnek be a háborúba. A feltételezés azon hírszerzési dokumentumokon alapult, amelyek szerint Franco csapatai Gibraltár elfoglalását tervezték. A brit hírszerzés egyik tagja, Alan Hillgarth ezért azzal az ötlettel állt elő az ötlettel, hogy vesztegessék meg a tábornokokat, hiszen a vezérkar az alacsony fizetések miatt teljesen korrumpálódott. Robert Solborg alezredes, az Egyesült Államok egyik portugáliai ügynökének levelében arról írt, hogy ebben az ügyben az angolok Juan March-ot választották ki közbenjárónak.

Az első világháborúban meggazdagodott bankár első látásra azonban alkalmatlan szövetséges lett volna, hiszen a spanyol polgárháborúban Franco csapatainak biztosított anyagi támogatást. Ferrer ezért nem zárja ki, hogy March akár kettős ügynök is lehetett, így miközben a németeknek dolgozott, elfogadta a brit megbízást is. A megkeresés után 30 olyan katonai vezetővel találkozott, akiket jól ismert a korábbi küzdelmekből: a pénzzel pedig sikeresen elérte, hogy azok bár Hitlerrel szimpatizáltak, mégis a semlegesség mellett tették le voksukat.

Az angolok erre a célra 10 millió dollárt helyeztek letétbe egy New York-i bankban, ám a terv majdnem meghiúsult, hiszen az amerikai hatóságok azt hitték, hogy March a nácikat pénzeli, ezért zároltatni akarták a számlát. Az ügyben a washingtoni brit nagykövet lépett fel, aki meggyőzte Rooseveltet, hogy a számlát szabadon kell hagyni, mert az létfontosságú az angol katonai érdekek számára. Az amerikaiak engedtek, így a tábornokok megkaphatták pénzüket.

A könyv szerint a tábornokok jól kamatoztatták az összegeket, és sokan még magasabbra emelkedtek, illetve voltak, akik magának Francónak adtak kölcsön. Az akció így sikeres volt, March pedig a háború után visszatért a bankügyleteihez. A németek ennek ellenére szabadon használhatták a spanyolok kikötőit, és repülőtereit, míg Gibraltár szomszédságában is szabadon tevékenykedhettek a náci kémek. A teljes spanyol semlegességet 1943-ban jelentették be, és közvetve ez tette lehetővé Franco számára, hogy 1975-ben bekövetkezett haláláig hatalmon maradjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár